700 prijavljenih srednjoškolaca na današnjem online prijemnom ispitu za stipendije-IBU - International Burch University
International Burch University organizes ONLINE scholarship exam on March 29, 2020.
March 19, 2020
Program Odsjeka za arhitekturu usklađen je sa arhitektonskom pedagogijom na vodećim arhitektonskim školama u Evropi i Sjevernoj Americi
April 7, 2020

700 prijavljenih srednjoškolaca na današnjem online prijemnom ispitu za stipendije-IBU

Internacionalni Burch univerzitet ponovo je otišao korak dalje u obrazovnom sistemu, organizirajući po prvi put u Bosni i Hercegovini, online prijemni ispit za stipendije koji se prijavilo 700 srednjoškolaca, što predstavlja najveći broj prijavljenih od osnivanja Univerziteta

Danas je Internacionalni Burch univerzitet organizovao prijemni ispit za stipendije putem online sistema. Inače, prijemni ispit za stipendije je trebao biti održan na Univerzitetu, ali obzirom na okolnosti sa kojima se susreće naša zemlja, ali i svijet zbog korona virusa – COVID 19, ispit je održan putem online sistema.

„Poruke zahvalnosti srednjoškolaca i njihovih roditelja dokaz je da smo uradili odličan posao  što smo prijemni ispit organizovali putem online sistema, mi se također njima zahvaljujemo što su sa nama učestvovali u ovom značajnom, ali zahtjevnom projektu koji se po prvi put organizuje u Bosni i Hercegovini.  Voljeli bi da smo mogli danas ugostiti ovih 700 mladih ljudi na Univerzitetu, ali nažalost okolnosti su takve da smo se prilagodili situaciji u kojoj se nalazimo“, rekao je prof. dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta.

Ranije, veliki broj srednjoškolaca, koji ove godine završavaju svoje obrazovanje, ali i njihovi roditelji, iskazali su zabrinutost kako će se stvari odvijati u narednom periodu kada govorimo o prijemnim ispitima, nastavku obrazovanja i upisu na univerzitete, na što je Burch univerzitet, kao društveno odgovorna obrazovna insitucija odreagovao i ispit učinio svim srednjoškolcima dostupnim, online.

Rekordna izlaznost na prijemni ispit

Iz godine u godinu izlaznost na prijemi ispit za stipendije je sve veća, međutim ova godina je donijela rekordan broj od osnivanja Univerziteta. Kako bi omogućili da srednjoškolci pristupe izradi prijemnog ispita organizovano je preko 140 grupa studenata koje su nadgledali 45 profesora i administrativnih radnika Burch-a, a sve u cilju transparetnosti i fer takmičenja za osvajanje stipendije. Uz pomoć savremene tehnologije su ispunjeni svi uslovi izvođenja ispita, a procenat varanja na ispitu je bio sveden na nulu.

Studenti koji su danas izašli na online prijemni ispit, za njega su se protekle sedmice pripremali na online pripremnoj nastavi koju je za njih organizovao Univerzitet.

„Ponosan sam na Burch tim koji je odlično odgovorio zadacima i prilagodio rad novonastaloj situaciji. Organizacija prijemnog ispita online je samo još jedan primjer timskog rada i kulture naše organizacije. Procesi našeg rada se nastavljaju na svu sreću neometano, online nastava se odvija po standardnom rasporedu, a danas smo odgovorili i upisnim izazovima sa kojima će se susresti sve visokoškolske institucije u regionu ukoliko se novonastala situacija produži“, dodaje Rektor. Internacionalni Burch univerzitet, koji je dio britanske Stirling Education obrazovne grupacije, ove godine izdvojit će 1.000.000 KM za stipendiranje bh studenata. Pored prijemnog ispita srednjoškolci stipendiju mogu ostvariti i kroz razgovore za stipendiju, gdje će predstaviti svoje vannastavne i volonterske aktivnosti, uspjehe na naučnim i sportskim takmičenjima, te biznis ideje.