Ambasadorica Slovenije poručila studentima “Prijateljstvo u politici je moguće” - International Burch University

Ambasadorica Slovenije poručila studentima “Prijateljstvo u politici je moguće”

20309

20309

Ambasadorica je predavanje počela pitanjem “Da li u politici postoji prijateljstvo?” Odgovor je bio da postoji i da su naše zemlje dobar primjer za to. Nakon što je objasnila kojim putem je išla Slovenija proteklih desetljeća, ambasadorica  je istakla da naša zemlja treba nastaviti put evropskih integracija, jer taj put nema adekvatnu alternativu.

Slovenija je bila u izazovu u momentu kada je trebala odlučiti kako se udaljiti od bivše Jugoslavije, a ujedno biti prihvaćen od zapadne Evrope. Bukinac je istakla da je strateški cilj zemlje bio jasan, i da je neophodno ići  naprijed i okrenuti se prema  se prema Zapadu.

Međutim, Slovenija nije bila ekonomski spremna za integraciju sa Zapadom, te je ubrzo shvatila da će ekonomiju razvijati sa zemljama zapadnog Balkana, što su uspješno uradili.

„U vrijeme kad smo se okrenuli ka Zapadu, ekonomske i socijalne veze ostale aktivne sa zemljama bivše Jugoslavije i ova kombinacija se pokazala kao ispravna“, zaljučila je ambasadorica Bukinac, ističući kako je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom od velikog značaja za obje zemlje.

Prisutni studenti su postavljali pitanja, diskutovali sa ambasadoricom…Ovo je za njih još jedna prilika da se susretnu sa političkom praksom iz prve ruke, što im je Odsjek za međunarodne odnose i evropske studije kroz svoj program i omogućava, dovodeći gostujuće predavače .

„Naš cilj je omogućiti studentima širenje vidika, razvijanje mreže poznanstava i priliku da se upoznaju sa političkom praksom iz prve ruke“, istakao je prof. Alija Kožljak, predavač na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije na Internacionalnom Burch univerzitetu.

Nakon predavanja, ambasadoricu smo ispratili na put prema Sloveniji, gdje će učestvovati na jako bitnom događaju u okviru kojeg će ugostiti najveće državne zvaničnike Bosne i Hercegovine.