Ana Tankosić, dobitnica Fulbright stipendije poručuje : “Prilike su posvuda, samo ih morate zgrabiti!” - International Burch University

Ana Tankosić, dobitnica Fulbright stipendije poručuje : “Prilike su posvuda, samo ih morate zgrabiti!”

Ana Tankosić, studentica i asistentica na Odsjeku za engleski jezik i književnost Internacionalnog Burch univerziteta, vratila se sa razmjene i prenosi nam uzbudljivu Fulbright priču i iskustvo.

Prijavom na Fulbright stipendiju koja je obuhvatala detaljan prikaz akademskog uspjeha, uključenosti u razne projekte kao i prijedlog istraživanja, motivaciono pismo i osvajanjem iste,  Ana Tankosić, je dobila nesvakidašnju priliku da pokaže spremnost za istraživanje na univerzitetu u Americi. 

Ana na samom početku  kaže da je svako iskustvo u životu  važno na svoj način, jer nas definira, uči nečemu novom, pokazuje nove perspektive i obogaćuje nas kao ljude.

“Nakon višemjesečnih prijava, intervjua, ispita i čekanja, bila sam presretna kada sam čula da sam baš ja dobitnik Fulbright stipendije i da ću 9 mjeseci provesti u Sjedinjenim Američkim Državama na Pennsylvania State univerzitetu. To je bio tek početak moje avanture koja me odvela u nove zemlje i gradove do novih ljudi, nauka i mogućnosti.”

Spremna da se prilagodi novom okruženju, da usvoji nova znanja, započne svoje veliko istraživanje Ana je vrijeme provodila u univerzitetskom gradu State College.

“S obzirom da sam dobila Fulbright stipendiju za istraživanje, većinu vremena sam provodila na pisanju istraživačkog rada u saradnji s mentorom profesorom prof. Jason Litzenbergom. Kao i svaki drugi početni istraživač ili osoba koja je upravo napustila svoju zemlju, bila sam uzbuđena da radim na novim projektima, ali i da pišem o mjestu odakle dolazim sa fokusom na maternji jezik i njegove varijante.”

Svrha Fulbright programa je upravo zasnovana na tome kako  ispričati priču o svojoj zemlji, steći znanje o svijetu i po povratku primijeniti ono što naučite. Ana je svoje istraživanje prezentovala na okruglim stolovima, organizovala je radionice, a također i prisustvovala predavanjima nekih od najboljih profesora iz primijenjene lingvistike. Posebno ističe prof. Suresh Canagarajaha, koji je kroz predmet World Englishes  ostavio snažan utisak na nju obzirom da je promijenio, kako kaže, njena uvjerenja i shvatanja.

Da je iskustvo razmjene značajno iz više razloga, potvrđuje  i Ana koja kaže: “Na moju sreću, 9 mjeseci nisam provela samo u učionici i biblioteci. Imala sam priliku ići na američke izlete, uživo gledati bejzbol, vrištati na najstrašnijim vožnjama u zabavnim parkovima, posjetiti poznate gradove poput New Yorka, Chicaga, Atlante i Pittsburgha, putovati u neke druge manje gradove i probati tradicionalnu hranu raznih svjetskih kuhinja. Sve u svemu, iskusila sam studentski život u Sjedinjenim Američkim Državama. Moram reći da je to bilo jedno od najboljih iskustava u mom životu. Neopisivo sam zahvalna na nevjerovatnoj prilici da budem dio Penn State-a i što sam izrasla u osobu kakva sam danas. Najviše sam zahvalna na ljudima koje sam upoznala i prijateljima koje sam stekla. Shvatila sam da je svijet vrlo mali, a ipak postoji toliko toga za vidjeti i još mnogo toga za naučiti.”

Program razmjene je jedna od posebnih pogodnosti za studente Burch univerziteta, jer Služba za međuuniverzitetsku i međunarodnu saradnju,svakodnevno radi na povećanju broja univerzitetskih partnera za razne programe razmjene. Ovi programi imaju za cilj studentima omogućiti iskustvo razmjene, gdje pored ličnog usavršavanja promovišu svoj univerzitet, ali i svoju zemlju.

Koliko je iskustvo značajno, potvrđuje i naša studentica koja za kraj dodaje: “Ohrabrila bih sve studente i mlade diplomante da se nikada ne plaše novog i da uvijek vjeruju u sebe. Kao neko ko je diplomirao i magistrirao na Odsjeku za engleski jezik i književnost na Burch univerzitetu, rekla bih da su znanje koje dobivate i iskustvo koje steknete na samom početku najvažniji temelj za sve što slijedi. Prilike su posvuda, samo ih morate zgrabiti!”