Bosanska Naučna Olimpijada 2016. okupila srednjoškolce iz čitave Bosne i Hercegovine - International Burch University

Bosanska Naučna Olimpijada 2016. okupila srednjoškolce iz čitave Bosne i Hercegovine

Bosanska naučna olimpijada je platforma putem koje učenici srednjih škola mogu prezentovati svoje projekte, te zavisno od plasmana ostvariti stipendije za nastavak školovanja na BURCH univerzitetu. Ovaj projekt je također prilika za mlade da stiču nove kompetencije i razvijaju svoje ideje.

Manifestaciju je otvorila predstavnica organizacionog odbora Olimpijade, Prof. Dr. Amina Kozarić koja je poželjela dobrodošlicu svim gostima te iskazala zadovoljstvo organizovanja ovako jednog važnog naučnog projekta za mlade ljude u Bosni i Hercegovini. Osim Amine prisutnima su se obratili i vršilac dužnosti ataše Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Nicholas Geisinger, direktor Fondacije “Izvor nade” Harun Tursanović, predstavnik Microsofta Admir Tuzović, načelnik Općine Ilidža Prof.Dr. Senaid Memić i rektora BURCH univerziteta, Prof. Dr. Teoman Duman.

“Cilj ovog projekta nije samo razvijanje svijesti učenika o nauci i naučnom radu, nego i pružanje prilike srednjoškolcima da upoznaju svoje vršnjake iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kazao je vršilac dužnosti ataše Američke Ambasade u Bosni I Hercegovini,

Nicholas Geisinger, te dodao da je ovaj projekat finansiran iz Fonda za međuetničku saradnju, zahvaljujući kojem se godišnje okupi preko 15.000 učenika sa područja cijele Bosne i Hercegovine, te se na taj način pošalje poruka mira, tolerancije i suživota mladih.

Načelnik Općine Ilidža Prof.Dr. Senaid Memić istakao je kako Općina Ilidža pruža podršku naučnim projektima jer prepoznaje kvalitet i vrijednost istih kako unutar same Općine tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Harun Tursanović, direktor Fondacije “Izvor nade”  izrazio je zadovoljstvo te istakao kako Fondacija ima za cilj unaprijediti odgojno-obrazovni sistem mladih ljudi u Bosni i Hercegovini te ih podržati u njihovim životnim ciljevima.

Čestitke i podršku učesnicima pružili su i predstavnik Microsofta Admir Tuzović kao i rector BURCH univerziteta Prof. Dr.Teoman Duman.

“Veliko hvala svim partnerima koji su prepoznali kvalitet projekta ali najveće hvala učesnicima Olimpijade kojima od sveg srca želimo mnogo sreće kako na takmičenju tako i budućem obrazovanju i usavršavanju u kojem će im BURCH univerzitet biti velika podrška”, kazao je Duman.

Ove godine na Olimpijadi je  prezentovano ”Top 100” projekata, odnosno 25 projekata po kategoriji.

Osim novčanih nagrada za učesnike i mentore takmičari su osvojili nagrade u vidu stipendija u sljedećim vrijednostima: prvoplasirani je osvojio punu stipendiju u iznosu 21.000 KM, kojom su pokriveni troškovi dodiplomskog studija na BURCH Univerzitetu, drugoplasirani  75 posto stipendije, odnosno 15.750 KM, a trećeplasirani 50 posto stipendije, odnosno 10.500 KM. 

Prva mjesta unutar četiri kategorije osvojili su:

ENG -Kenan Mehinović, mentor Muamer Halilović

ENV- Vedad Burgić, mentor Said Sakić

IDEA- Haris Muhibić, mentor Jazid Bajrić

WEB- Mirza Imamović, mentor Dejan Bojić

II mjesta

ENG – Valentin Stjepić Ćosić

ENV – Kerim Grbić, Alisa Hadžić, mentor Samer Fejzić

IDEA – Timur Mušić, Sara Margaret Irving, mentor Ilvana Zukanović

WEB- Elma Kevilj, Elma Trasko, mentor Emin Šehić

III mjesto

ENG – Amir Hasanbašić, Muhamed Isabegović, mentor Muamer Halilović

ENV – Robert Mlinac, mentor Amina Hodžić

IDEA – Lejla Šarić, Mirela Altumbabić, mentor Adisa Mujezinović

WEB – Tarik Muharem, Aldin Beriša, mentor Jazid Bajrić

IV mjesto

ENG – Mirza Ramović

ENV – Erna Beus

IDEA – Tarik Bučan

WEB – Zerin Tursić

 

 

 

 

Čestitke i hvala svim učesnicima.