Prečice

Jan 23, 2016

„Kako možemo postati i ostati zdravi – O hrani i više od hrane“

„Kako projekti utopljavanja škola negativno utiču na zdravlje i kvalitet rada, a mogu postati i pozitivni primjeri podrške očuvanja okoliša i društveno ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine“


Članovi Udruženje Učitelja Kantona Sarajevo će u sklopu Programa stručnog usavršavanja članova Udruženja učitelja Kantona Sarajevo ugostiti predstavnike Udruženja Green Council-a, koji će održati radionicu na teme: „Kako projekti utopljavanja škola negativno utiču na zdravlje i kvalitet rada, a mogu postati i pozitivni primjeri podrške očuvanja okoliša i društveno ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine“, te „Kako možemo postati i ostati zdravi – O hrani i više od hrane“.
 
„Veliko nam je zadovoljstvo da smo dobili priliku da učiteljima Kantona Sarajeva i njihovim gostima predstavimo posljednja istraživanja o projektima utopljavanja škola koji negativno utiču na zdravlje i kvalitet rada jer nisu fokusirani na kvalitetne uslove u prostoru nego samo na omotnice objekata i smanjenje računa za grijanje“ - izjavila je Doc. Dr. Sanela Klarić, (International BURCH University, predsjednica Udruženja Green Council) te dodala da Projekti utopljavanja moraju imati u fokusu upravo rješavanje rekuperacije zraka i kvalitetne ventilacije prostora koji ce pruziti kvalitetnije i zdravije uslove za rad i ucitelja i ucenika.

Doc. Dr. Klarić ističe da ovi tipovi projekata mogu postati pozitivni primjeri podrške očuvanja okoliša i društveno ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine kroz razvoj čistih tehnologija izrade izolacionih panela od prirodnih materijala kao što su: drvo, ovcja vuna, slama, glina, krec... koji trenutno u našoj zemlji predstavljaju ništa više nego otpad, a mogu biti resursi za razvoj.

U drugom dijelu radionice na temu „Kako možemo postati i ostati zdravi-o hrani i više od hrane“ govorit će se kroz slijedeće tematske cijeline: 

-       Osnažimo se sa DO-IN vježbama -kroz kombinaciju istezanja meridijana tijela, tehnika disanja, tehnika pokretanja chi energije i tehnika samomasaže

-       Preobrazimo stres-  različite mogućnosti  kuhanja, dodaci  prehrani kojim možemo stres okrenuti u svoju korist, te različite mogućnosti kojim možemo olakšati  stresnu svakodnevnicu.

-       Refleksologija-laganim stopalima uđimo u zdraviji dan.Tehnika masaže stopala koja je stara preko 3000 godina, a prvi su je koristili Kinezi i Egipćani.Zajedno možemo naučiti par pokreta prstima koji nam mogu poboljšati raspoloženje i umiriti bol.

Termin održavanja stručnog usavršavanja planiran je u periodu od 22.01 do 25.01. 2016 godine u prostorijama Grand Hotela u Dubrovniku.