Prečice

Nov 30, 2011

Predavanje o srednjovjekovnoj Bosni

Doc. dr. Emir O. Filipović sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, predstavio Bosnu i Hercegovinu kao zemlju kraljeva i kraljica


 

Doc. dr. Emir O. Filipović sa Odsjeka za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, 29. novembra u prostorijama Internacionalnog Burč univerziteta, održao je predavanje iz historije pod nazivom "Razumijevanje srednjovjekovne Bosne", na kome su prisustvovali akademsko osoblje i studenti Odsjeka za anglistiku.

 


Glavni cilj predavanja bio je odgovoriti na pitanje: "Kako nešto što se dogodilo prije 1000 godina može imati značaj u današnjem društvu?"

 


Pod pretpostavkom da publika nije upoznati sa temom, gdin. Filipović je započeo od prvog spomena Bosne u pisanim izvorima. Dalje, predavač je usmjerio pažnju na najvažnije vladare Bosne u srednjem vijeku, što uključuje Kulina bana, bana Stjepana II Kotromanića, bana i kralja Tvrtka, kralja Ostoju i druge značajne ličnosti bosanske politike. Poseban naglasak stavljen je na bana Tvrtka, koji je okrunjen za kralja, što je značilo formiranje kraljevine Bosne. Predavač je iznio osnovne informacije, uključujući i objašnjenja titula, značajnih događajima iz perioda vladavina, pečata i maraka, što je do danas ostalo dio kulturne baštine. Gospodin Filipović je vizuelno obogaćeno predavanje zaključio događajima koji su doveli do pada Bosne pod Osmansku vlastu 1463. godine.

 


Dio pitanje i odgovora bio je veoma interesantan jer su se dotakli nevjerojatnih objašnjenja o stvarima koje nisu toliko poznati široj publici. Na kraju, dr. Azamat Akbarov zahvalio je gdinu. Filipoviću za prihvaćanje poziva Lingvističkog kluba i za držanje izuzetno zabavnog predavanja, nakon čega je predao poklonu ime Univerziteta.
 

deprFrom2014 Print: doc, pdf