Prečice

Dec 27, 2011

Izložba Evlija Čelebija

Povodom 400. rođendana najvećeg turskog putopisca Evlije Čelebije, Odsjek za orijentalnu filologiju Internacionalnog Burč univerziteta organizovao je izložbu u prostoru Edukacijskog fakulteta.


 

U saradnji sa Turskim kulturnim centrom Yunus Emre u Sarajevu, jučer je Odsjek za orijentalnu filologiju organizovao  ceremnonijalno otvaranje izložbe radova Evlije Čelebije, u čast autorovog  400. rođendana.

Goste je  ljubazno dočekao  rektor  Univerziteta prof. dr. Huseyin Padem i Šef odsjeka za orijentalnu filologiju doc. dr. Mustafa Cetin. Izložbu je otvorio gdin Nuri Turk Yilmaz, koordinator u Yunus Emre centru, gdin Ismail Yapici direktor u Bosna Sema obrazovne institucije i gdin Rektor.

Izložba sadrži nekolicinu fotografija i originalnih transkripata iz autorove Sejahatname, poznatog Putopisa, napisanih na turskom i prevodom na bosanski jezik a u postavci  je i kratki biografski film. Mnogo bosanskih gradova je našlo svoje mjesto u spisima Evlije Čelebije; Sarajevo, Mostar i Stari most, Travnik, Blagaj, Počitelj, itd.

Ovo je jedan od načina uspješne saradnje Turskog kulturnog centra Yunus Emre i Internacionalnog Burč univerziteta, koja je rezultirala jedinstvenom prilikom za studente i sve zainteresirane da usvoje dio kulturnog znanja.

Izložba je otvorena za javnost do 01. 01. 2012.

 

Print: doc, pdf