Prečice

May 04, 2012

Počela FLTAL 2012 konferencija

Druga međunarodna konferencija Foreign Language Teaching and Applied Linguistics (2nd FLTAL) je počela danas


Doc. dr. Azamat Akbarov, organizator i predsjednik FLTAL 2012 konferencije održao je govor, gdje je poželio dobrodošlicu za oko 400 učesnika, iz 51 države. Pozdravljajući prisutne na različitim jezicima, zaželio je ugodan boravak u Sarajevu svim gostima.

U svom obraćanju prof. dr. Hüseyin Padem, rektor Univerziteta, objasnio je značaj organizovanja ovakve konferencije, kao i misiju Univerziteta, u sklopu čega je već učinjen veliki uticaj na edukacijske prilike u BiH. Gdin Padem se zahvalio svima koji su učestovali u organizaciji konferencije i poželio sreću svim predavačima.

Federalni ministar obrazovanja i nauke gdin Damir Mašić se također obratio publici, naglasivši da BiH treba više ovakvih, obrazovnih projekata, gdje učesnici mogu prezentovati sopstvene ideje.

Ministar Mašić je naveo Internacionalni Burč univerzitet kao pozitivan primjer privatnog univerziteta i izrazio spremnost Ministarstva na podršku u budućim projektima Univerziteta.

Ambasador Republike Srbije u BiH, prof. dr. Ninoslav Stojadinović, prof. dr. Mustafa Kaçalin predsjednik Instituta za turski jezik u Turskoj, gdin Tomas E. Mesa, službenik za odnose s javnošću ambasade SAD-a u BiH, gđa Maja Foretić – Pećnik, zamjenik šefa Misije ambasade Republike Hrvatske u BiH i gđa Jo Lomas, zamjenik ambasadora Velike Britanije u BiH također su se obratili učesnicima.

Otvaranje radnog dijela konferencije pripalo je Rod Ellis-u, sa Auckland univerziteta, Novi Zeland, koji je probio led kao prvi govornik i oduševio prisutne sa svojim izlaganjem na temu ‘’The Effects of Explicit Instructions on Second Language Aquisition’’.

Sutra, 05. maja, jedan od ključnih predavača, gdin Vivian Cook sa Newcastle univerziteta iz Velike Britanije, održat će predavanje na temu ‘’The native speaker and the second language user’’, sa početkom u 09:00 sati u konferencijskoj sali.

 

deprFrom2014 Print: doc, pdf