Prečice

May 08, 2012

Naši studenti osvojili zlatne medalje na Infomatrix takmičenju

Dženis Ejupi i Sabahudin Husić, studenti Internacionalnog Burč univerziteta, dobili su zlatne medalje na prestižnom informatičkom takmičenju u Bukureštu


Studenti druge godine Fakulteta za inžinjering i informacijske studije, Dženis Ejupi i Sabahudin Husić proglašeni su najboljim u kategoriji kontrole hardvera, na informatičkom takmičenju organizovanom u Bukureštu, glavnom gradu Rumunije, od 03. do 07. maja.

U svom projektu ‘’DNA: Dry Neutral Arrays’’ studenti su uspjeli iskoristiti moždane valove kako bi kontrolisali stroj, u ovom slučaju robotsku ruku, što je bilo dovoljno da nadmaše žestoku konkurenciju. Pored toga, pripremili su i softver koji, također pomoću moždanih valova, prilagođava video prema osjećanjima gledaoca kao aktivnog učesnika u radnji.

Naime, fantastična je stvar pobijediti među 180 projekata, koji su pristigli iz 39 zemalja, što su naglasili i doc. dr. Abdülhamit Subaşı, mentor na projektu i prof. dr. Hüseyin Padem, rektor Univerziteta, pri zvaničnom prijemu studenata, organizovanom po njihovom dolasku.

Rektor Padem je također kazao da su Sabahudin i Dženis pravi primjer ulaganja i podrške Univerziteta studentima, koje se isplatilo, te da je ovo veliki uspjeh bosanskohercegovačkog obrazovanja.

 

deprFrom2014 Print: doc, pdf