Prečice

May 14, 2012

Odsjek za engleski jezik proputovao Europom

Grupa od deset studenata sa Odsjeka za engleski jezik, predvođena šefom Odsjeka doc. Dr. Azamat Akbarovom, posjetila je nekoliko europskih metropola od 8. do 13. maja 2012. godine.


Prva destinacija je bio grad Ljubljana, Slovenia, gdje su 9. maja studenti posjetili ‘’Ambra’’ Kulturni centar i diskutovali sa članovima centra o kulturnim različitostima i mogućoj saradnji. Nakon toga su obišli Ljubljanu i shvatili zašto se smatra jednim od centara europske culture. U popodnevnim satima, odmorili su oči uz prirodne ljepote jezera Bled.

10. maja grupa je posjetila Maribor, koji nosi titulu Glavog grada europske kulture za 2012, gdje su imali priliku posjetiti nekolicinu srednjovjekovnih građevina i kulturnih objekata.

Sljedeći dan, u Kopru ih je dočekala grupa studenata sa Univerziteta Primorska, gdje su naši studenti uzeli učešće na Međunarodnoj studentskoj konferenciji  pod nazivom‘’Proširimo kulturne horizonte’’. Svakako, imali su vremena obići znamenitosti ovog, primorskog grada a njihovi domaćini su bili rektor Univerziteta Dragan Marušić, dekan Odsjeka Humanističkih i društvenih nauka, prof. dr. Gorazd Drevenšek, šef Odsjeka za primjenjenu lingvistiku prof. dr. Lidija Čok i doc. dr. Neva Cebron, šef Međunarodnog studijskog programa Univerziteta Primorska.

Posjeta Zagrebu je bila rezervisana za 12. maj, gdje su studenti posjetili Univerzitet u Zagrebu, Faklutet humanističkih i društvenih nauka i sastali se sa šefom Odsjeka za engleski jezik doc. dr. Jelenom Šesnić. Gdin Akbarov i gđa Šesnić iskoristili priliku i razgovarali o načinu saradnje dvaju institucija, uključujući i ‘’Erasmus’’ program razmjene studenata.

Ovo jedinstveno putovanje je sigurno proširilo vidike studenata, u smislu upoznavanja sa kulturnim i drugim različitostima, što je neophodan segment u biografiji svakog budućeg predavača.

Studenti sa šefom Odsjeka za engleski jezik, doc. dr. Azamat Akbarovom, zahvaljuju se Univerzitetu i rektoru prof. dr. Hüseyin Pademu na sveobuhvatnoj podršci.

 

deprFrom2014 Print: doc, pdf