Prečice

May 24, 2012

Održan seminar u organizaciji Makerspace Burch kluba

Paralelno sa Sarajevo Technology Forum-om (STF), studentski klub Makerspace Burch organizovao je IT seminar sa nekolicinom eksperata, 23. maja, u prostorijama Univerziteta.


Članovi Makerspace Burch kluba, sa predsjednikom Samahudinom Husićem, 23. maja su organzovali zanimljiv seminar, vezan za aplikacije mobilnih uređaja i inžinjering u medicini, kojeg je posjetio veliki broj studenata i akademskog osoblja.

Kratak uvod je napravio gdin Husić, nakon čega se prisutnima obratio Dr. Haris Gačanin, član IEEE i IEICE europskog odjela, kao i uposlenik Alcatel Lucent Bell Labs iz Belgije. Dr. Gačanin je, kao iskusan inžinjer, podijelio savjete i ohrabrio studente da rade na svom znanju.

Nakon toga, Dr. Emir Halepović, uposlenik AT&T telekomunikacijskog giganta, održao je predavanje o optimizaciji mobilnih aplikacija i njihov uticaj na masovnu upotrebu istih. Pomenuo je i svoje straživanje koje bi trebalo povećati efikasnost mobilnih telefona za 30%.

Dr. Imre Cikajlo je bio sljedeći u nizu eksperata, koji je podijelio svoje znanje sa prisutnima, govoreći o primjeni takvih aplikacija u robotici, tačnije medicini, gdje bi se pomoglo osobama koje su zadobile imobilizirajuće povrede.

Kraj seminara je bio rezervisan za postavljanje pitanja gostima a dekan Fakulteta za inžinjering i informacijske tehnologije prof. dr. Abdulhamit Subaşı, predavačima je uručio simbolične poklone.

*** Makerspace Burch studentski klub je mjesto koje okuplja zaljubljenike u informatiku, tehnologiju, digitalnu umjetnost i sve što ima veze sa inovativnim pristupom tehnologiji. To je otvoren laboratorij za sve koji žele sa drugim zaljubljenicima tehnologije podijeliti svoje i unaprijediti tuđe ideje.

 

deprFrom2014 Print: doc, pdf