Prečice

Oct 02, 2012

Anne Makepeace održala predavanje na IBU

Poznata američka producentica održala je fascinantno predavanje o ponovnom rađanju jednog jezika i kulture


Wampanoag people and the return of the Wampanoag language” bio je naslov predavanja koje je gđa Anne Makepeace, američka režiserka, producentica i pisac održala 01. oktobra u IBU kampusu.

Predavanje se odnosilo na njen poslednji dokumentarni film "We Still Live Here” koji prati povratak američkog plemena starosjedilaca Wampanoag iz zaborava, u jugoistočnom dijelu države Massachusetts.

Studenti i ostali prisutni dobili su jasniju sliku o prvim engleskim doseljenicima na američku obalu, američkom Danu zahvalnosti, pojmu Indijanac, te o ostatku historijskih činjenica, koje su se očitovale 1620-ih godina i poslije a čiji je krajnji rezultat bio nestanak Wampanoag nacije.

Prikazanao je nekoliko segmenata pomenutog filma, što je iniciralo razrednu diskusiju o kulturnim, nacionalnim i jezičkim različitostima, sa osvrtom na bosanski jezik i njegovu putanju očuvanja kroz historiju.

Internacionalni Burč univerzitet se zahvaljuje gđi Makepeace, programu American Film Showcase, Američkoj ambasadi u Bosni i Hercegovini i Odsjeku za engleski jezik i književnost na organizaciji događaja.

Za detalje oko dokumentarca kliknite:

http://www.makepeaceproductions.com/wampfilm.html

 

Print: doc, pdf