Prečice

Jan 11, 2012

Posjeta savjetnika Premijera i direktora Centra za istraživanje civilizacija

Prof. dr. Bekir Karlığa, savjetnik premijera Republike Turske i predsjednik Komiteta za nacionalnu koordinaciju u alijansi za civilizaciju, zajedno sa dr. Burhan Köroğlu-om, direktorom Centra za istraživanje civilizacija pri Bahçeşehir univerzitetu, jučer su posjetili Univerzitet i sastali se sa rektorom prof. dr. Hüseyinom Pademom.


 

Posjetu Bosni i Hercegovini gosti su odlučili iskoristiti i za dolazak na Internacionalni Burč univerzitet s ciljem razgovora o mogućnostima saradnje. Iskoristili su priliku i prezentovali njihov poslednji projekat, dokumentarni film pod naslovom ''The River Flowing Westwards'' (Rijeka koja teče na zapad). Film predstavlja historijsku avanturu i interpretira neprekidnu težnju ka zapadu u poslednja tri i pol vijeka, a baziran je na originalnim izvorima i sniman modernom tehnologijom.

Jedan od ciljeva ovog dokumentarca je da naglasi ulogu Turske kao dijela Europske unije, koja sa sobom nosi vrijednosti drugih civilizacija. Turci žive na prostoru Europe poslednjih 900 godina i igrali su važnu ulogu u krajnjem oblikovanju kontinenta, a ulaskom  u EU Turska bi igrala  ulogu poveznice sa Istočnom Evropom i islamskim svijetom.

Delegacija na čelu sa  rektorom, prof. dr. Hüseyinom Pademom, obišla je nedavno otvorenu izložbu u povodu obilježavanja 400 godina od rođenja Evlije Čelebije koja je postavljena u univerzitetskom holu. Na kraju sastanka razmijenjeni su suveniri, uključujući i primjerak dokumentarca ''The River Flowing Westwards''.

 

Print: doc, pdf