Prečice

Italijanski ambasador posjetio Internacionalni Burč univerzitet
Apr 26, 2013

Italijanski ambasador posjetio Internacionalni Burč univerzitet

Dana 25. aprila, Nj.E. Raimondo De Cardona, ambasador Italije u BiH, održao je predavanje pod naslovom „Odnosi BiH sa Italijom i EU“


Nj.E. Raimondo De Cardona prilikom svoje prve posjete Burč univerzitetu sastao se sa rektorom, prof. dr. Hüseyinom Pademom. Ambasador De Cardona izrazio je svoje zadovoljstvo zbog poziva i kazao kako je impresioniran veličinom Univerziteta i sadržajima, s obzirom na kratko postojanje.

Nakon toga NJ.E. De Cardona održao je kratko predavanje za studente u uposlenike. Predavanje je započeto kratkim prikazom političke situacije u Evropi, u periodu 1918.-1939, nakon čega je uslijedila priča o evropskim integracijama i odnosima, osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik i Evropske ekonomske zajednice, koje su dovele do stvaranja Evropske Unije. Predavanje je proteklo u interakciji sa studentima koji su pokazali veliki interes za temu. NJ.E: De Cardona spomenuo je i važnost jedinstvenog monetarnog sistema, objasnio principe Šengenske zone i načine na koje se donose odluke u Evropskoj Uniji.

Na kraju, Ambasador je spomenuo i zapadni Balkan, koji je opisao kao „sivu evropsku zonu“. Predavanje je završeno tvrdnjom da Bosna i Hercegovina mora prihvatiti sve evropske standarde, kako bi postala punopravna članica zajednice evropskih zemalja.

Nakon predavanja, prorektor, v.prof. dr. Azamat Akbarov, Ambasadoru Italije uručio je zahvalnicu u ime Univerziteta.

 

Print: doc, pdf