Prečice

Posjeta Univerzitetu u Banjoj Luci i Ministarstvu nauke i tehnologije RS
Jun 19, 2013

Posjeta Univerzitetu u Banjoj Luci i Ministarstvu nauke i tehnologije RS

17. juna, rektor Padem, prorektor za međunarodnu saradnju Azamat Akbarov i generalni sekretar Admir Salihagić posjetili su Univerzitet u Banjoj Luci. Delegaciju su ljubazno primili Stanko Stanić, rektor, Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju i Milanka Babić, šef katedre za engleski jezik. Razlog posjete bio je razgovor o implementaciji nedavno potpisanog sporazuma između dva univerziteta.

Prorektor Akbarov ovom prilikom istakao je potrebu da se učvrsti saradnja u organizaciji FLTAL konferencije, te proširi na Studentsku konferenciju, koju organizuje Burč univerzitet. Rektor Stanić je predložio uključivanje Burč univerziteta u Rektorsku konferenciju BiH, koja se održava jednom mjesečno, a zaključeno je da će institucije nastojati da intenziviraju saradnju na polju organizacije naučnih konferecija, što će biti praćeno i razmjenom studenata i osoblja. Dogovorena je i uzvratna posjeta.

U drugom dijelu dana, delegacija Burč univerziteta je posjetila Ministarstvo nauke i tehnologije RS, te Minstarstvo prosvjete i kulture. Pomoćnik ministra za tehnologiju, gđa Biljana Vojvodić je , nakon predstavljanja projekta Burč olimpijada projekata, bila oduševljena idejom da se srerdnjoškolcima iz cijele BiH omogući učešće na ovom takmičenju.

Rektor Padem i prorektor Akbarov su istakli da je cilj Olimpijade da pruži šansu svim mladim ljudima da predstave svoje ideje za bolje sutra, ali i takmiče se za vrijedne nagrade i stipendije na Burč univerzitetu. Također i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture, su također okarakterisali ideju kao veoma pozitivnu.