Prečice

Centar za društvena istraživanja novi član Evropskog instituta za pravo
Dec 15, 2014

Centar za društvena istraživanja novi član Evropskog instituta za pravo

Centar za društvena istraživanja pri Internacionalnom Burč univerzitetu prihvaćen je za novog člana Evropskog instituta za pravo (European Law Institute - ELI) sa sjedištem u Beču. Nakon Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Centar je druga institucija iz Bosne i Hercegovine koja je prihvaćena za člana ove prestižne institucije.


Evropski institut za pravo je osnovan s ciljem da pokrene, realizira i olakšava istraživački rad, daje preporuke i pruža praktične smjernice u području razvoja evropskog prava. Pored toga, cilj instituta je razvoj nacionalnih, te međunarodnog prava, kako javnog tako i privatnog.

Od samog osnivanja Evropski institut za pravo vodi panevropski dijalog u kojem sudjeluju pojedinci i ustanove diljem kontinenta i šire, te daje preporuke koje ostavljaju trajni uticaj na evropski pravni sistem.

Predsjednik Instututa Diana Wallis je izrazila veliko zadovoljstvo priključivanjem Centra za društvena istraživanja, koji će doprinijeti radu instituta, ne samo učešćem na novim projektima, nego i rezultirati razvojem pravnih nauka u Bosni i Hercegovini, te kroz zajedničku organizaciju konferencija, seminara i drugih skupova uticati na približavanje ove zemlje Evropskoj uniji.