Prečice

Ambasada SAD-a službeni partner Science Olympiad 2016
Aug 14, 2015

Ambasada SAD-a službeni partner Science Olympiad 2016

Ove godine BURCH projekt Olimpiada dobila je drugačiji i značajniji oblik zahvaljujući partnerstvu sa američkom ambasadom kao generalnim sponzorom


Ovo je prvi  bosanski Science Olympiad (BSO) za učenike srednjih škola. Studenti iz svih dijelova Bosne, iz svih etničkih i manjinskih grupa, će doći u Sarajevo da se natječu u četiri područja: Zaštite životne sredine, Inženjering,  Ja imam ideju  i Web dizajna. Sud i svoj stav o projektima donosit će  stručnjaci   inženjerstva  i drugih  znanosti  različitih univerziteta u Bosni. Nakon podnošenja online prijava, projekti  koji budu izabrani za konkurentski dio  svoj projekt će predstaviti u Aprilu, 2016. godine na BURCH Univerzitetu. Tri najbolja projekta u svakoj kategoriji će dobiti medalje i priznanja.

Naučni jezik ne poznaje etničke granice. Učenici će kroz praktične primjere pokazati svoje znanje, ali i steći nove vještine kao i prijateljstva unutar BSO aktivnosti.  Ovo druženje  će doprinijeti povećanju tolerancije i izgradnje mira među mladima. Učenici  će naučiti kako da misao   o inovativnoj  ideji shvate ozbiljno  te kako da je praktično upotrijebe.  Njihova sposobnost da pokažu svoju kreativnost će povećati samopouzdanje i želju da steknu još više znanja. Podučavanje učenika radosti učenja, kreativnog i analitičkog razmišljanja, i realizacija svojih ideja u ostvarivom projekatu  su pravi način za izgradnju odgovornih  građana Bosne koji će raditi na boljoj  zajedničkoj  budućnosti , tolerancije i međusobnom razumijevanju.

Projekt je saradnja između dvije organizacije, Izvor   nade i Udruženje za unapređenje znanosti u BiH. Obje organizacije imaju  primarni cilj da podstaknu  obrazovanje mladih  ljudi. Izvor nade je temelj s primarnim ciljem pružanja stipendija odličnim  učenicima. Oni imaju širok spektar aktivnosti, uključujući humanitarni rad  i izgradnju domova za studente sa stipendijama.

Ovo je prva godina kada organiziramo  Science Olympiad 2016. U organizaciji BURCH-a  ranije smo imali 4 BURCH Olimpijade sa oko 200 projekata i više od 400 finalista različitih škola i gradova. 

Udruženje za napredak  je nova organizacija čiji je cilj njegovati nauku  u Bosni. Organizacija će osigurati know-how čiji   članovi će biti sudije tokom  ovog projekta.

Molimo vas da posjetite našu web stranicu (http://olympiad.ibu.edu.ba) gdje imamo sve statistike i informacije u vezi prethodne Olimpijade. Više informacija možete  pronaći i na web stranici www.izvornade.com i ibu.edu.ba.