Prečice

Burč Univerzitet ponosni suorganizator ISABS-a 2015
Jun 23, 2015

Burč Univerzitet ponosni suorganizator ISABS-a 2015

Koorganizator Konferencije je i poznata američka Clinic Mayo, te mnogi drugi instituti i univerziteti iz cijelog svijeta. Jedan od suorganizatora je i Burč univerzitet iz Sarajeva, kojeg predstavljaju prof. dr. Yusuf Turan dekan Fakulteta za inženjering i informacijske tehnologije, šef Odsjeka za genetiku i bioinžinjering Burč univerziteta prof. dr Damir Marjanović, te prof. dr. Serkan Dogan.


Devetu Međunarodnu konferenciju forenzičara, genetičara i stručnjaka individualizirane medicine svečano je otvorio prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik i suosnivač ISABS-a, Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti, koji je organizator Konferencije.

ISABS je jedna od vodećih svjetskih znanstvenih organizacija iz područja forenzičke, kliničke i antropološke genetike. U radu znanstvenog odbora ISABS-a sudjeluje četvero nobelovaca (prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science, Rehovot), prof.dr. Aaron Ciechanover (Technion,Haifa), prof.dr. Robert Huber (Max-Planck Institute) i prof.dr. Richard Roberts.

Konferenciju je činilo više od 500 naučnika koji dolaze iz 40 različitih zemalja. Više od 60 pozvanih predavača, Nobelovaca od kojih je predavač dr Robert Huber i nekoliko odabranih  voditelja. Među organizacijskim komitetom ovogodišnje Konferencije je i Burč univerzitet iz Sarajeva. Burč univerzitet će u prvom redu predstaviti jedan od ukupno 60 pozvanih izlagača prof. dr. Damir Marjanović, koji će držati izlaganje o DNA identifikaciji skeletnih ostataka iz Drugog svjetskog rata iz masovnih grobnica na području Ljubuškog. Grupa od dvadeset studenata s Odsjeka za genetiku i bionižinjering Burč univerziteta također učestvuje na konferenciji.

Zatvaranje je najavljeno za sutra, 26. juna.