Prečice

BURČ Olimpijada 2015
Apr 11, 2015

BURČ Olimpijada 2015

Na ovogodišnjoj Burč Olimpijadi učešće je uzelo više od 200 učenika srednjih škola i sa 105 projekata i 5 kratkih filmova.


 Burč Univerzitet  četvrtu  godinu  za redom, organizuje Olimpijadu za učesnike širom Bosne i Hercegovine, pod pokrivetljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja (FMON).

Svečano ovogodišnje otvaranje  počeo je u 09:00 sati. Samoj ceremoniji prisustvovali su eminentni gosti.  Predstavnica Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Nadija Bandić, ambasador Pakistana Nj.E. Muhamed Jusuf, dr Mehmet Uzunoğlu rektor Burč Univerziteta,  članovi Bosna SEMA obrazovnih institucija, menadžment, predstavnici kompanije i zvaničnici Univerziteta, učesnici Olimpijade s  mentorima, direktori škola kao i drugi gosti.

105 projeakta predstavljeno  je  u četiri kategorije: Inženjering, Okloliš, Web dizajn i Ja imam ideju. Ove godine Olimpijadi su se priključili i predstavnici za kategoriju Kratki film, koji nisu ulazili u konkurentski tok takmičenja. Od pomenute kategorije bilo je pet predstavnika

Studenti iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Mostara, Zenice, Zavidovića, Lukavca  i drugih gradova Bosne i Hercegovine takmičili su se za vrijedne novčane nagrade, stipendije za studije, nagrade za svoje mentore kao i   popust na školarinu za studije na Univerzitetu Burč. Svim učesnicima na kraju programa dodjeljeni su certifikati učešća.

Cilj Burč Olimpijade  je ohrabriti mlade ljude, da razmišljaju o stvarnim problemima u sredini iz koje dolaze,  kao i pružiti im mogućnost da od raspoloživih sredstava naprave projekt koristan za njih i okolinu. Ove godine  sa 110 jedinstvenih projekata dokazali su da Bosna i Hercegovina obiluje ogromnim ljudskim potencijalom i moći mladih ljudi.