Prečice

BURCH danas „Čuvar Muzeja“
Aug 24, 2015

BURCH danas „Čuvar Muzeja“

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, u okviru građanske akcije "Ja sam Muzej", danas dežura dio kolektiva BURCH univerziteta


BURCH univerzitet kao kulturno-obrazovna institucija, osjetio je potrebu da bude dio projekta „Ja sam Muzej“, kako svojim prisustvom tako i donacijom u vidu računara. U ime kolektiva BURCH današnji čuvari bili su: Prof. Dr. Meliha Handžić i viši Asistent Harun Šiljak.

U sklopu današnjeg dežurstva, prisutni su obišli Gafićevu izložbu, Etnološku zbirku i Botaničku baštu.

Interes javnosti za akciju je  izuzetno  veliki, pa svakog dana u dežuri učestvuje 100-150 građana koji na taj način žele iskazati solidarnost s radnicima Muzeja te poslati zajedničku poruku o neophodnosti što skorijeg otvaranja ove institucije.

Podsjetimo, Udruženje AKCIJA Sarajevo od 3. augusta do 4. oktobra pokreće građansku akciju pod nazivom „Ja sam Muzej“, kojom bosanskohercegovačku i međunarodnu javnost želi podsjetiti na činjenicu da je najveća i najznačajnija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini zatvorena skoro tri godine, te uticati na odgovorne da se ovaj problem što hitnije riješi.

Akcija "Ja sam Muzej“ realizira se u suradnji s partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo u sklopu Projekta održivosti civilnog društva u BiH i podržana je od USAID-a.