Prečice

Izlet na izložbu u Gazi-Husrev begovoj biblioteci
Apr 03, 2015

Izlet na izložbu u Gazi-Husrev begovoj biblioteci

2. aprila, studenti Odsjeka za engleski jezik i književnost na čelu profesora Senada Bećirevića i Ceylani Akay posjetili su izložbu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a potom se sastali sa studentima medrese.


Izložba je posvećena obilježavanju 80 godina prisutnosti Takvim-a *. Studenti su prisustvovali prezentaciji o historijskom razvoju  Takvim-a, od početka 1930. godine do danas; nakon što su dobili priliku da se pobliže upoznaju s  astronomskim i i drugim  vrstama  instrumenata koji su  se koristili  za stvaranje kalendara, obavljanja vjerskih dužnosti ali su imali priliku i susresti se s gotovo svim  izdanjima  ove publikacije objavljene do sada.

 

Nakon izložbe, učenici  3. godine Engleskog jezika i književnosti, posjetili su  Gazi Husrev-begovu  medresu gdje su se susreli sa tamošnjim  studentima. Osim predstavljanja engleskog  jezika i književnosti, kao izbora koji otvara mnoga vrata u daljem profesionalnom životu, studenti su  se zahvalili na gostoprimstvu domaćinima te ih pozvali da uzvrate posjetu na BURČ Univerzitetu.

* Takvim je vjerski kalendar sačinjen od prikupljanja podataka koje ispisuju mnogi autori poznati u kulturnim, političkim  i drugim sferama života.