Prečice

Književni razgovori sa Mustafom Spahićem
May 04, 2015

Književni razgovori sa Mustafom Spahićem

"Književni Razgovori" program u organizaciji Desk (jezik-književnost-Art-kulture) kluba ugostio je Mustafu Spahića, profesora etike i historije islama, koji je govorio o intelektualnoj ličnosti Aliji Izetbegoviću kroz svoju knjigu "Islam između Istoka i Zapada".


Profesor Spahić dao je  uvodni  govor o Poslaniku Muhamedu s.a.w.s, koga je uzet kao primjer kroz život Izetbegovića, koji je uvijek pokušavao da se ponašaju u skladu sa preporukama Poslanika s.a.w.s.a. te na taj način postao veliki čovjek i mudri kralj. Mustafa Spahić je nastavio svoj govor o ličnom iskustvu poznavajući Izetbegovića privatno, govorio je o njegovim idejama, djelima naglasivši da je Alija bio veliki čovjek sa malo vremena za sebe. Što se tiče same knjige Spahić je istakao da se u njoj nalaze velike islamske mudrosti te je istu studentima preporučio na čitanje. Na kraju programa Mustafa je za studente izdvojio 10  savjeta za mlade i nekoliko misli Izetbegovića o svjetskim liderima.

Rektor Univerziteta, prof dr Rektor Mehmet Uzunoğlu, zahvalio se profesoru  Spahiću na divnom obraćanju studentima, nakon čega mu je uručio i prigodnu zahvalnicu