Prečice

Međunarodni dan studenata 2015
Dec 16, 2015

Međunarodni dan studenata 2015

Dana 16. decembra 2015. godine, Ured za internacionalnu saradnju BURCH Univerziteta je organizovao još jedan Internacionalni dan za studente univerziteta i goste.


Dugo očekivani događaj bio je održan na BURCH Univerzitetu. Događaj je počeo dolaskom šest ambasadora koji su otvorili ceremonija. Kao što je bilo i najavljeno  moto događaja je bio slanje poruke mira i sreće za sve studente i ljude širom svijeta.

Događaj je otvorio rektor BURCH Univerziteta Prof. dr. Teoman Duman. Rektor je podvukao bitnost ovakvih skupova u vremenima gdje se  problemi  stalno događaju širom svijeta. Nakon rektora, šef Ureda za međunarodnu saradnju Prof. dr. Azamat Akbarov je podvukao bitnost multikulturalizma i značenja istog za mir.

Studenti su imali priliku upoznati se s državama iz kojih njihove kolege dolaze. Studentica Nudžejma Kudić  otpjevala je  “Mi smo svijet” (We are the World), pjesmu mira s ciljem širanje jasne poruke..

Nakon iste rektor, ambasadori  i ostali uvaženi gosti imali su tur štandova koji su pripremili vrijedni studenti. Ukupno je bilo 22 štanda. Svi učesnici su uživali u hrani dok su učili o drugim zemljama i kulturama.

Događaj se okončao sa slušanjem tradicionalne muzike svih predstavljenih država. Svi su slušali odličnu muziku, upoznali se s novim ljudima i njihovim kulturama te sa sobom ponijeli predivne utiske do narednog Međunarodnog dana studenata.