Prečice

Treći međunarodni studentski simpozij
Mar 05, 2015

Treći međunarodni studentski simpozij

Studenti prvog i drugog ciklusa već treću godinu imali su priliku na Burch univerzitetu čuti zanimljivo predavanje ali i predstaviti svoja znanja i rezultate akademskih istraživanja.


88 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Turske okupilo se 5. marta 2015. godine u kampusu Internacionalnog Burč univerziteta na Ilidži kako bi pokazali da je nauka univerzalni jezik i da se mladi koji govore ovim jezikom itekako dobro mogu razumjeti.

Učesnici su nakon ceremonije svečanog otvorenja imali priliku slušati uvodnu sesiju Nathan William Meyera iz Ambasade SAD-a u Beogradu, koji je izlagao na temu „Engleski jezik za akademsku primjenu“, a nakon toga učestvovati u praktičnoj sesiji. Ovo predavanje pobudilo je veliko interesovanje kako učesnika simpozija, tako i drugih studenata na Burč univerzitetu.

Aleksa Petrović, student master studija na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji se odlučio da učestvuje na prijedlog svog profesora, kazao je da je ceremonija otvaranja studentskog simpozija bila izvanredna. „Veoma mi se dopalo predavanje gdina. Nathana i baš smo komentarisali da mi na svojim posebnim predmetima posvećenim akademskom pisanju nismo toliko naučili koliko smo danas naučili u toku sat vremena.“ kazao je Aleksa, učesnik iz Beograda.

Studentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ana Popović je izjavila: „Ovo je super iskustvo jer nisam okružena ljudima koje znam nego nekim novim ljudima koji imaju nove ideje pa mi je bilo zanimljivo pričati s njima i diskutirati. Svi radovi su bili veoma interesantni, a i druženje je super. Sljedeće godine ću se opet prijaviti“.

Studentski simpozij, ove godine reliziran u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH i Univerzitetom u Sarajevu, organizira se od 2013 godine sa ciljem vršenja pozitivnog utjecaja na razvoj mladih istraživača na dodiplomskom i postdiplomskom studiju. Studenti koji dijele zajedničke interese, podstiču se na istraživački rad, prihvaćanje novih izazova i otvaranje novih vidika o različitim temama. Pored toga, on predstavlja platformu za profesionalni razvoj u smislu akademskog istraživanja i prezentacija akademskog rada u oblastima humanističkih i društvenih nauka, inženjerstva i tehnologije.

3 međunarodni studentski simpozij zatvoren je ceremonijom dodjele certifikata o učešću.