Prečice

U sarajevskoj Vijećnici održana Međunarodna konferencija u okviru “Dana kriminalističkih nauka”
Oct 02, 2015

U sarajevskoj Vijećnici održana Međunarodna konferencija u okviru “Dana kriminalističkih nauka”

Fakultet za kriminalistiku, kriminlogiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i ove godine organizirao je tradicionalne Dane kriminalističkih nauka


Ovogodišnji Dani kriminalističkih nauka organiziraju se 15. put po redu, a u sklopu Dana održana  je i Međunarodna naučna konferencija pod nazivom “Kriminologija i kriminalistika u funkciji upravljanja kvalitetom sistema sigurnosti“.

Konferencija je organizirana u tri zasebne sesije, od kojih su prve dvije već uspješno realizirane u saradnji s partnerskim institucijama Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini, te Centrom za društvena istraživanja BURCH  univerziteta. Sesije naučne konferencije su idržane u maju i junu ove godine, sa značajnim odjekom u naučnim krugovima i bosanskohercegovačkoj javnosti.

Završna plenarna sesija konferencije održana  je danas u prostorijama sarajevske Vijećnice, s početkom u 10 sati.

Za učešće u istoj prijavljen je veliki broj izlagača sa naučnim radovima, a svoje prisustvo potvrdili su i brojni gosti, čime su  okupili  najrelevantnije naučne djelatnike iz BiH iz oblasti kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija, kao i naučnike iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Kosova. Svojim prisustvom počastili su nas:   premijer Vlade Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS, Elvir Kazazović, gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić, kao i direktori i predstavnici agencija za provedbu zakona u BiH, predstavnici akademske zajednice, te članovi diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini.

Svim gostima uručene su zahvalnice, a ispred našeg Univerziteta istu je preuzeo dekan fakulteta za Inžinjering i Informacijske Studije BURCH univerziteta,  Prof. Dr. Yusuf Turan.