Prečice

2. Forum ruskog jezika i književnosti
Mar 29, 2016

2. Forum ruskog jezika i književnosti

Udruženje za primijenjenu lingvistiku u Bosni i Hercegovini u saradnji sa BURCH univerzitetom, Univerzitetom u Sarajevu i ambasadom Rusije u Bosni i Hercegovini, 29. marta organizovao je 2. Forum ruskog jezika i književnosti u Bosni i Hercegovini.


Studentima BURCH univerziteta  i  Univerziteta u Sarajevu  su se obratili:  Prof.Dr Azamat Akbarov, dekan Fakulteta za obrazovanje BURCH univerziteta,  uvažena Anna Ivleva, ataše za kulturu  ambasade  Rusije u Sarajevu i Dr. Adijata Ibrišimović-Šabić, šef ruskog jezika i književnost na Univerzitetu u Sarajevu.

Govornici su pozdravili studente te izrazili važnost lingvističkih istraživanja i organizovanja ovog ali i sličnih foruma.

Forum je okupio stručnjake iz oblasti ruskog jezika i književnosti koji su govorili  o Turgenjevu i Čehovu fokusirajući se na njihovo viđenje odnosa unutar porodice.

Osim pomenutih stručnjaka prisutnima su se obratili i profesori: Marina Katnić-Bakaršić, Adijata Ibrišimović-Šabić, Almir Bašović i Žarko Milenić čije su teme i prezentacija pokupile svu pažnju i oduševljenje prisutnih.

Kao jedan od glavnih govornika, profesorica Adijata istakla je da je Forum platforma predstavljanja ruske kulture, jezika i književnosti ali i prilika za upoznavanje i saradnju.