Prečice

Akademik, Kemal Hanjalić, u posjeti Burč univerzitetu: „Ovo je mlad i dinamičan univerzitet“
Nov 28, 2016

Akademik, Kemal Hanjalić, u posjeti Burč univerzitetu: „Ovo je mlad i dinamičan univerzitet“

Danas je u zvaničnoj posjeti Internacionalnom Burč univerzitetu i rektoru Marjanoviću, boravio prof. dr. Kemal Hanjalić, univerzitetski profesor i doktor tehničkih nauka iz oblasti termodinamike i mehanike fluida.


Akademik Kemal Hanjalić je bio dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu, gradonačelnik Sarajeva, ministar nauke i tehnologije u vladi RBiH, te predavač na svjetskim univerzitetima i član ANU BiH.

„Prvi put sam na Burč univerzitetu, iako sam bio u vašem neposrednom susjedstvu angažiran pri SSST univerzitetu. Raduje me da su svi Burč fakulteti dinamični i ambiciozni, te sam posebno sretan da ovdje na Burču svako ima svoju nišu i užu specijalnost. Impresioniram sam onim što sam vidio. Posebno me oduševio genetički laboratorij. Na Burč se može gledati kao na univerzitetski kompleks gdje bi se mogla ostvariti neka zajednička saradnja sa posebnim fokusom na podjelu rada i dodatne specijalnosti kako bi to bio jedan novi međunarodni, mlad i dinamičan univerzitetski kompleks“, istakao je akademik Hanjalić.

Tokom svoje posjete, akademik Hanjalić je dodatno razgovarao sa rektorom Marjanovićem o planovima i programima razvoja Burč univerziteta, studijskim usmjerenjima, te radnim aktivnostima akademskog osoblja i studenata na Burču.

“Bila mi je izuzetna čast i zadovoljstvo razmijeniti mišljenje i posavjetovati se sa akademikom Hanjalićem o potencijalima znanstvene zajednice na Burču ali i u BiH uopće. Čovjek iz takvog razgovora lako shvati zašto je upravo akademik Hanjalić vodeći bosanskohercegovački znastvenik. Raduje me što smo za decembar dogovorili realizaciju zanimljivoga znanstveno stručnoga predavanja koje će akademik Hanjalić održati na Burč univerzitetu, te razmotrili i opcije buduće saradnje!", posebno je istakao rektor, Marjanović.