Prečice

Bosansko naučno-srednjoškolsko takmičenje u partnerstvu s Američkom ambasadom
Jan 19, 2016

Bosansko naučno-srednjoškolsko takmičenje u partnerstvu s Američkom ambasadom

BURCH univerzitet peti put za redom organizuje Bosansku naučno-srednjoškolsku olimpijadu za 2016. godinu.


Bosanska Naučna Olimpijada je najveće naučno-srednjoškolsko takmičenje u Bosni i Hercegovini na kojem se učenici takmiče u četiri kategorije: Inžinjering, Web dizajn, Okoliš i Imam ideju.

Na prošlogodišnjoj Olimpijadi bilo je ukupno 175 prijavljenih projekata, od kojih je komisija za zvaničnu selekciju izabrala 103. Odabrani projekti prezentirani su stručnom žiriju tokom dvodnevnog takmičenja na BURCH univerzitetu.

Ove godine će Bosanska Naučna Olimpijada biti organizovana po peti put, te će tada biti prezentovano “Top 100” projekata, odnosno 25 projekata po kategoriji. Datum održavanja Olimpijade je 8. i 9. april.

Bosanska Naučna Olimpijada je platforma putem koje učenici srednjih škola mogu prezentovati svoje projekte, te zavisno od plasmana ostvariti stipendije za nastavak školovanja na BURCH  univerzitetu. Ovaj projekat je također izvrsna prilika za mlade da stiču nove kompetencije i razvijaju svoje ideje.

Projekti bivaju ocijenjeni od strane stručne komisije koja daje bodove na značajnost, primjenjivost, naučni/dizajn pristup, kao i prezentaciju projekta. Članovi komisije su profesori, naučnici i akademici ali i stručnjaci iz prakse – predstavnici vodećih firmi na našem tržištu.

Nagrade na ovogodišnjoj Olimpijadi iste su kao i prethodnih godina:

  1.  Prvoplasirani osvaja punu stipendiju u iznosu 21.000 KM, kojom su pokriveni troškovi dodiplomskog studija na BURCH Univerzitetu
  2.  Drugoplasirani osvaja 75% stipendije, odnosno 15.750 KM
  3.  Trećeplasirani osvaja 50% stipendije, odnosno 10.500 KM

Osim pomenutih nagrada pobjednicima će biti uručene medalje, certifikati ali i novčane nagrada kako za njih tako i za mentore.

Zvanični partneri ovogodišnje Olimpijade su: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Fondacija Izvor Nade a sponzori su: Bosna Sema obrazove institucije i BURCH Univerzitet.

Pratite nas na:

https://www.facebook.com/BosnianScienceOlympiad/?pnref=story

 

 

 

 

 

.