Prečice

Christopher Bennett održao javno predavanje “Paralizovani mir Bosne” na BURCH univerzitetu
Dec 21, 2016

Christopher Bennett održao javno predavanje “Paralizovani mir Bosne” na BURCH univerzitetu

Gospodin Benntet je izrazio zadovoljstvo Internacionalnim Burch univerzitetom, kampusom, studentima i osobljem.


U utorak, 20. decembra 2016. godine Diplomatski klub Burch je organizovao javno predavanje Christophera Bennetta, direktora Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa i bivšI zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, o temi “Paralizovani mir Bosne”.

Gospodin Bennett je govorio o političkoj situaciji u BiH nakon perioda između 1992. i 1995. godine, koju opisuje kao paralizovanu u svojoj knjizi “Paralizovani mir Bosne”.

Gospodin Bennett je uporedio bosanskohercegovački mir sa filmom “Beskrajni dan”, u kojem se isti dan ponavlja iznova, sve dok glavni lik ne popravi situaciju u kojoj se našao. Gospodin Bennett je izrazio nadu da će bosanska elita također pokušati da popravi situaciju BiH, kako bi ustavne reforme mogle biti implementirane. Studenti su aktivno učestvovali u predavanju i postavili pitanja predavaču u vezi sa temom.

Gospodin Benntet je izrazio zadovoljstvo Internacionalnim Burch univerzitetom, kampusom, studentima i osobljem. Također je pohvalio Diplomatski klub Burch za izvanrednu organizaciju predavanja. Nakon predavanja, Chris Bnnnett se susreo sa prof. Dr. Sanelom Klarić, Prorektoricom za međunarodne odnose i naučnu koperaciju, i dekanima tri fakulteta.

Chris Bennett je radio za brojne medije, uključujući Bloomberg News, Financial Times i NATO Review. Bio je zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini od 2009. do 2013. godine. Sada obavlja funkciju direktora Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Chris Bennett je objavio “Krvavi kolaps Jugoslavije” 1995. godine i “Paralizovani mir Bosne” 2015. godine.