Prečice

Edhem Čustović, Gost Predavač na BURCH Univerzitetu
Nov 28, 2016

Edhem Čustović, Gost Predavač na BURCH Univerzitetu

28. novembra, 2016. godine, imali smo posebnog predavača koji je imao impresivna dostignuća u karijeri i koji je doprinio ukupnom napretku nauke u svojoj zajednici. Edhem (Eddie) Čustović je inženjer koji je specijalizirao interdisciplinarni rad i rješavanje problema u cjelini. G.din Čustović ima veliku strast za inženjering, nauku, obrazovanje, poduzetništvo, inovacije i komercijalizaciju.


Dr. Čustović je rođen u Bosni i Hercegovini i duže vrijeme je živio  u Švicarskoj i Njemačkoj, prije nego je migrirao u Australiju. On je interdisciplinarni istraživač ljudi pred kojima je karijera, kao i voditelj istraživanja/investigacija za kompanije koje imaju više vlasnika. Jedan od najznačajnijih projekata u koji je bio uključen je razvoj projekta "digitalni radar", sa kojim je mnogo lakše raditi/upravljati, te se stoga mogu dobiti puno korisniji podaci.

Tokom svog predavanja, dr. Čustović je naglasio važnost interdisciplinarnog rada i kako je to trenutno vodeći trend u svijetu. Osim toga, dr. Čustović istaknuo je da samo znanje iz jedne oblasti često nije dovoljno za uspjeh. Osnovno znanje, osim znanja za koje smo specijalizovani, kao i volju da slušamo druge i tuđe probleme na drugim poljima, su ključni za uspjeh u nauci, kao i za povezivanje industrije sa akademskim svijetom.

Rektor Internacionalnog Burch univerziteta, prof. dr. Damir Marjanović, kao i šef odsjeka za genetiku i bioinženjering, doc. dr. Almir Badnjević, razgovarali su sa dr. Čustovićem o budućoj saradnji  između La Trobe univerziteta i Burch univerziteta u raznim aspektima. Saradnja je već počela, jer je dr. Čustović imenovan kao supredsjedatelj Međunarodne konferencije medicinskog i biološkog inženjering BiH (CMBEBiH) koja će se održati u martu naredne godine na Internacionalnom Burch univerzitetu.