Prečice

Elias Tauber u posjeti BURCH univerzitetu
Dec 01, 2016

Elias Tauber u posjeti BURCH univerzitetu

U posjeti Burch univerzitetu boravio je Elias Tauber, predstavnik jevrejske zajednice u BiH, predsjednik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i autor knjige, Holokaust u BiH.


Rektor Marjanović i gospodin Elias Tauber su razgovarali o multikulturalnosti BiH, razvoju međuljudskih odnosa te multikulturalne edukacije studenske populacije u BiH. Dodatno su se dotakli tema manjina u BiH sa fokusom na manjinske zajednice u Kantonu Sarajevo, te su poseban akcent stavili na historijski period drugog svjetskog rata o kojem se u osnovnim, srednjim te na univerzitetskim ustanovama izuzetno malo ili nikako govori. Dodatno je dogovorena uspješna saradnja Burch univerziteta te Instituta kojeg predstavlja gospodin Tauber.

„Bogatstvo BiH se ogleda prvenstveno u ljudima, univerzitetu, kulture i religije. Jevrejska zajednica je neodvojivi i bitan dio povijesti BiH, stoga je uvijek čast i zadovoljstvo pričati sa predstavnikom jevrejske zajednice u BiH te s njim razgovarat o budućnosti iste“, istakao je rektor Marjanović.