Prečice

EMECS-thon takmičenje je završeno
Feb 08, 2016

EMECS-thon takmičenje je završeno

EMECS-thon je takmičenje mladih inovatora na kojem učesnici imaju priliku da kroz 48 sati naprave potpuno funkcionalan projekat na platformi sa kojom se prije toga nisu susretali, što predstavlja dodatni izazov, ali i zaštitni znak ovoga takmičenja.


Takmičenje se održavalo na šest prestižnih europskih univerziteta iz Njemačke, Austrije, Velike Britanije, Norveške, Rumunije i po drugi put, zaredom, i iz Bosne i Hercegovine.

Takmičenje je počelo 5.2.2016 godine i trajalo je 48 sati.  Na takmičenju je učestvovalo 27 studenata raspoređenih u 9 ekipa iz cijele Bosne i Hercegovine. 

Nagradu za najbolju tehničku implementaciju je osvojila ekipa "Siberian Blues" sa projektom "Eye-Man", robotom koji pomaže slijepim osobama u svakodnevnom životu.

Nagradu za najbolju komercijalnu implementaciju je osvojila ekipa "Hackers" sa projektom "Knock Lock", pametnom bravom koja radi na principu prepoznavanja različitih paterna kucanja i time pruža dodatnu sigurnost.

Nagradu po izboru takmičara je dobila ekipa "Potatoes" sa projektom "Smart Thermostat System", pametnim rješenjem za grijanje u kući koje se može kontrolisati preko pametnog telefona. 

Za nagradu EMECS-thon Guru Bosna i Hercegovina je nominovala projekat "Knock Lock", koji je ujedno osvojio i nagradu za najbolju komercijalnu implementaciju. 

Za EMECS-thon Guru-a je proglašen projekat ekipe sa Univerziteta u Southampton-u koja je napravila mehaničku ruku koja je kontrolisana različitim pokretima glave.

Nagrade su dodjeljene na svečanoj gala ceremoniji gdje su prisustvovali predstavnici EMECS-thon-a BURCH  Univerziteta, sponzori, žiri, takmičari, organizatori i mnogobrojni gosti.

Sponzori manifestacije bili su: Authority Partners, Microsoft BiH, Verlab i Red Bull.