Prečice

Manifestacija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Feb 25, 2016

Manifestacija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Danas, 26.2.2016. u novootvorenoj Konferencijskoj sali BURCH univerziteta, urpiličena je manifestacija povodom nadolazećeg praznika Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.


Manifestaciju je otvorio rektor BURCH Univerziteta, Prof. Dr. Teoman Duman koji je istakao važnost praznika kako za  Bosnu i Hercegovinu tako i za njene građane. Prof. Duman također se zahvalio svim profesorima i studentima koji su se potrudili da prirede ovu lijepu manifestaciju u čast Bosne i Hercegovine.

Prisutni su uživali u bogatom programu koji su priredili naši studenti i njihovi mentori. Osim himne, patriotskih recitacija, odlomka iz predstave  „Hasanaginica“ posjetioci su uživali u predivnom muzičkom kolažu sačinjenom kako od solo pjevanja tako i onog u grupi. Veliku pažnju izazvala je grupa „Sevdah Ashk Groove“ koja se uvukla u srca svih gostiju kroz  tradicionalnu  bosansku, ljubavnu, pjesmu sevdalinku.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je nacionalni praznik koji se obilježava 1. mart svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od SFRJ. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine  održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta.

Sretan Dan nezavisnoti Bosno i Hercegovino!