Prečice

Na BURCH-u danas obilježen Dan bijelih traka
May 31, 2016

Na BURCH-u danas obilježen Dan bijelih traka

Danas, 31.05.2016. godine, Dan bijelih traka obilježen je na BURCH Univerzitetu tako što su članovi Diplomatskog kluba BURCH Univerziteta, odnosno studenti Odsjeka za Međunarodne odnose i Evropske studije, dijelili bijele trake studentima i osoblju.


Ukupno je podijeljeno 153  trake u znak sjećanja na stradanje nesrpskih civila u Prijedoru 1992. godine od strane srpskih vlasti.

Uz bijele trake, podijeljeni su i informativni letci sa kratkim opisom o dešavanjima u Prijedoru 1992. godine i značaju bijelih traka.

„Mi smo mišljenja da je obilježavanje ovakvih događaja, koji su ključni za historiju ne samo naše države i regiona nego i čitavog svijeta, neophodno kako bi se spriječilo ponavljanje istoga, bilo gdje, bilo kad,“ izjavio je Amer Kurtović, predsjednik Diplomatskog kluba i student međunarodnih odnosa i europskih studija.

Podsjećamo, Diplomatski klub je organizovao putovanje za članove, a i druge studenate i osoblje BURCH Univerziteta, u Prijedor, tačnije u Kozarac, masovnu grobnicu Tomašica, i ratni koncentracioni logor Trnopolje.

Članovi kluba planiraju obuhvatniji i veći događaj za iduću godinu.