Prečice

Saradnja između Internacionalnog Burč Unverziteta i Arhitektonskog Fakulteta Univerziteta u Zagrebu
Nov 16, 2016

Saradnja između Internacionalnog Burč Unverziteta i Arhitektonskog Fakulteta Univerziteta u Zagrebu

Saradnja između Internacionalog Burč unverziteta u Sarajevu i Arhitektonskog fakulteta univerziteta u Zagrebu postoji još od 2012. godine. Kroz izradu i implementaciju zajedničkih projekata, organizaciju predavanja i radionica, predstavljanje stručnih časopisa i knjiga do saradnje na organizaciji ljetnih škola.


I ove, 2016. godine, profesori i studenti Burč univerziteta su učestvovali na stručnoj konferenciji „Dani pasivne kuće“, koja se po deveti put održala u Hrvatskoj, od 11. do 13. novembra, na Arhitektonskom fakultetu univerziteta u Zagrebu. Program koji je pokrivao teme o energetski visoko učinkovitoj arhitekturi i gradnji energetskog standarda pasivne kuće, odnosno energetskog razreda A+ novogradnje i obnove do "faktora 10" kroz primjere u Hrvatskoj upotpunjen je skromnim ali inovativnim primjerima projekata i istraživanja naših stručnjaka. Posebnu pažnju izazvao je projekat izgradnje „Bio Based Studentski Paviljon“.

Na sastanku upriličenom u dekanatu Arhitektonskog fakultetu o projektima Burč univerziteta i podršci novootvorenoj fabrici veliko interesovanje za saradnju pokazao je i Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Potpisan je sporazum o saradnji između Arhitektonskog Univerziteta i Burč Univerziteta te na taj način ozvaničena bogata saradnja koja će pored postojećih projekata još snažnije nastaviti fokus na zajedničke projekte kako u razvoju nastave tako i u razvoju inovativnih tehnologija i podrške razvoju i harmonizaciji neophodnih politika i zakonodavstava u Bosni I Hercegovini na putu ka Europskoj Uniji.