Prečice

Studenti BURCH univerziteta osvojili 1. i 2. mjesto na IEEE Poster Session Congress 2016
Dec 04, 2016

Studenti BURCH univerziteta osvojili 1. i 2. mjesto na IEEE Poster Session Congress 2016

Student Young Professional Congress 2016. godine održan u Sarajevu, od 1. do 4. decembra 2016. godine u organizaciji Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), gdje su studenti BURCH univerziteta, Dalibor Đumić i Jasna Nuhić, osvojili 1. i 2. mjesto.


IEEE je globalna tehnička zajednica, univerzalno priznata za doprinos tehnologije i dobrinos tehničkih stručnjaka za poboljšanje globalnih uslova. Aktivnosti kongresa su bili Poster prezentacija i ideacije-inovacije Hackathon, gdje su studenti sa svih univerziteza u BiH prezentirati svoje ideje.

Tokom ideacije-inovacije Hackathon, učestvovali su studenti Burcha druge i treće godine elektrotehnike, Jasna Nuhić, Amila Kaharević, Naida Hodžić, Ermin Šunj, Tarik Ibrahimpašić, Dalibor Đumić i mentor Damir Bilić.

Na poster prezentaciji u kojoj su studenti pojedinačno predstavili svoje projekte, uz vodstvo mentora i profesora Jasmina Kevrića i Almira Badnjevića, Dalibor Đumić je osvojio 1. mjesto. Dalibor je razvio i implementirao "Sistem strelica", a to je sistem koji omogućava osobama sa poteškoćama u razvoju da kontrolišu električna kolica s intenzivnim treptajem oka. Ovaj projekt je mobilan, tako da se može implementirati ne samo na električna kolica, već i na drugim vozilima u vožnji. “Uređaj skenira moždane aktivnosti, a osim toga ima mogućnost da skenira i dobiva impulse s trepavica. Na trepavicama se nalaze maleni mišići pa kada oko trepne mišići šalju električni impuls koji mozak prepoznaje”, objasnio je Dalibor Đumić. U istom takmičenju, uz pomoć mentora i profesora Nejdeta Doğru, Jasna Nuhić je osvojila 2. mjesto sa svojim projektom "Konverzija plastičnog otpada u gorivo".

“Na osnovu svog iskustva, to uopće ne vidim kao neku vrstu hendikepa. Dalibor je jako proaktivan, sam dolazi do novih ideja. Za razliku od drugih studenata, on je taj koji tjera nas profesore svojim idejama, koji nas motiviše”, navodi doc. prof. Jasmin Kevrić, sa Odsjeka elektrotehnike BURCH univerziteta u Sarajevu.

Kongres je divno iskustvo za naše studente, posebno zbog toga što su imali priliku susresti se s puno uspješnih poduzetnika iz svijeta, te slušati nevjerovatna i inspirativna životna iskustva. Na kraju je to definitivno bila odlična prilika da se izgradi veza između našeg Burch univerziteta sa drugim univerzitetima u organizaciji IEEE.