Prečice

Burch osoblje na trećem Forumu civilnog društva u Trstu
Jul 14, 2017

Burch osoblje na trećem Forumu civilnog društva u Trstu

Preko 250 aktivista i predstavnika civilnog društva okupilo se na Forumu civilnog društva Trst u seriji Zapadnog Balkana u Italiji. Ovaj događaj je bio platforma za doprinos berlinskom procesu zapadnog Balkana i uspostavljanju dijaloga sa liderima zemalja u regionu.


Ovogodišnji Samit je treći po redu, a prethodni događaji održali su se 2015. godine u Beču, i 2016. u Parizu.  Samit je posvećen izazovima sa kojima se suočavaju zemlje zapadnog Balkana koje nisu članice Evropske unije.

Profesori Internacionalnog Burch univerziteta, prorektorica za međunarodne odnose i naučnu saradnju, doc. dr. Sanela Klarić, prisustvovala je trećem samitu i doprinijela raspravi u smislu proizvodnje kvalitetne energetske politike za BiH. Ova tema je vrlo visoko na dnevnom redu EU, posebno za Energetsku Zajednicu EU. Razgovori su se također odvijali oko izbjegavanja usvajanja nepovoljnih strategija kao u prethodnim situacijama, što bi moglo prouzrokovati neadekvatne kompromise i biti katastrofalno za blagostanje i zdravlje ljudi u Bosni i Hercegovini.