Prečice

Burch studenti autori idejnog rješenja za stadion FK Sarajevo: Bordo brod inspiracija za bolje sutra
Jun 19, 2017

Burch studenti autori idejnog rješenja za stadion FK Sarajevo: Bordo brod inspiracija za bolje sutra

Fudbalski klub Sarajevo je prije mjesec dana na Sarajevo Business Forumu prezentovao projekt izgradnje Sarajevo Arene na kojoj bi Bordo klub igrao svoje utakmice nakon odlaska sa stadiona "Asim Ferhatović Hase".


Radi se o tri mlada, ambiciozna i uspješna studenta na Odsjeku arhitekture na Internacionalnom Burch univerzitetu, Selmi Ibrahimović, Azaudinu Saračeviću i Mirsadu Mašoviću.

"Nakon što smo moje kolege i ja odabrani da uradimo idejno rješenje dizajna za stadion Fudbalskog kluba Sarajevo, uslijedio je sastanak i kao tim smo odlučili da ćemo napraviti nešto što do sada nije viđeno. Ideju za koncept stadiona smo dobili iz priče i slike o brodu", kaže nam Saračević, te pojašnjava zašto ih je brod inspirisao.

"Bordo brod je isplovio 1946. godine i konačno je došlo vrijeme da spusti svoje sidro i dobije dom na čijoj će palubi odzvanjati pjesme vjernih navijača. Kroz dizajn smo se vodili slikom broda i iz toga razloga dio gdje će se nalaziti hotel i šoping centar izgleda poput pramca na brodu, a dio gdje je fudbalski teren izgleda kao središnji dio broda", dodaje Saračević.

Moderni stadion bi imao 14.610 sjedećih mjesta i ispunjavao bi sve uslove UEFA i FIFA-e, a spadao bi u četvrtu kategoriju.

U ime Fudbalskog kluba Sarajevo zahvalnicu našim studentima je uputila direktorica Sabrina Buljubašić.

Obrazovni program Odsjeka za arhitekturu za cilj ima da kreira generacije arhitekata koji su kompetitivni na lokalnom i internacionalnom tržištu, i samostalni u donošenju projektantskih odluka. Pozitivne reakcije javnosti i klijenata na projektu stadiona čije su idejno rješenje radili naši studenti je pokazatelj da program Odsjeka za arhitekturu ispunjava svoj zadatak na Internacionalnom Burch univerzitetu.