Prečice

BURCH univerzitet posjetilo izaslanstvo ambasade Republike Francuske
Feb 21, 2017

BURCH univerzitet posjetilo izaslanstvo ambasade Republike Francuske

U ozračju postojeće saradnje između Burch univerziteta i ambasade Republike Francuske, a po preporuci ambasadorice, danas su u posjeti Burch-u bili Catherine Palpant, ataše iz Odjela za saradnju i kulturu, te Emmanuel Mouriez, savjetnik za saradnju i kulturu i direktor Francuskog instituta.


Novoizabrani savjetnik, Emmanuel Mouriez, je upoznat sa projektima Burch univerziteta te je i preuzeo neke projekte na kojima je već ostvarena saradnja, kao što su Bio based student pavilion i Nat in Mat.

Catherine Palpant je bila od posebne pomoći kod ostvarivanja Joint Ph.D. saradnje između BURCH i francuskog INALCO univerziteta (Instutut National des Langues et Civilisations Orientales).

Tokom posjete Burch univerzitetu razgovarano je i o mogućnostima uvođenja francuskog jezika kao izbornog ili glavnog predmeta na Burch univerzitetu, kratkoročnim i dugoročnim ciljevima saradnje na razvoju ovog jezika, nastavku izgradnje Bio based studentskog paviljona, ljetnoj školi,  te i o nastavku saradnje kao i o otvaranju French Corner-a u Augustu 2017. godine.

Također se razgovaralo o stipendijama u Francuskoj za studente trećeg ciklusa studija (joint Phd), za što su ugovori već u pripremi.

Raspravljano je i o mnogim  drugim mogućnostima te je dogovoreno da se pošalje službeni dopis sa svim iznesenim i dogovorenim idejama o saradnji te da se nastavi sa postojećim projektima i planovima.