Prečice

Dobrovoljno darivanje krvi na BURCH univerzitetu
May 03, 2017

Dobrovoljno darivanje krvi na BURCH univerzitetu

U organizaciji studentske asocijacije edukacijskog fakulteta (SAFE), volontera Crvenog križa općine Ilidža i Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, organizovana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi, tačnije peta po redu koja se održava na Burch univerzitetu.


Akcija darivanja krvi trajala je od 9 sati ujutro do 16 sati i tom prilikom je prikupljeno čak 39 doza krvi. Činjenica je da, uprkos medicinskim i tehnološkim dostignućima, krv ne može biti proizvedena. Jedini način jeste dobrovoljno darivanje krvi, a svakim darivanjem se dobijaju tri važne komponente krvi, koje imaju krucijalnu ulogu u liječenju pacijenata.

''Ne treba darivati krv samo u hitnim slučajevima, nego to treba biti normalna rutina u našim životima.  Samo sa redovnim darivanjem možemo biti sigurni da će na raspolaganju uvijek biti dovoljne zalihe krvi. Ovom prilikom se ispred SAFE-a i Burch univerziteta zahvaljujem svim studentima i osoblju koji su bili dio ove humane priče i odlučili spasiti nečiji život“, kazala je predsjednica studentske asocijacije, Fatima Kovačević.