Prečice

Intervju sa profesoricom Malissa Maria Mahmud iz Malezije
Dec 08, 2017

Intervju sa profesoricom Malissa Maria Mahmud iz Malezije

Od novembra ove godine, Odsjek za engleski jezik i književnost je bogatiji za još jednog profesora. Profesorica Malissa Maria Mahmud je u posljednjih deset godina radila kao predavač na Sunway univerzitetu u Maleziji, te je ove zime gostujući predavač na odsjeku, gdje će uz stalna predavanja također držati seminare koji su otvoreni za javnost.


  1.  Možete li se ukratko predstaviti i reći ste koju oblast specijalizirali?

Prije svega, studirala sam Osnove nauke, nešto što nema nikakvih dodirnih tačaka sa komunikacijom, jezikom i književnosti. Nakon toga sam se odlučila fokusirati na podučavanje engleskog kao stranog jezika, ali i na primijenjenu umjetnost. Također imam Master diplome iz engleskog jezika i komunikacije. Povrh svega toga, odlučila sam da moja doktorska disertacija bude ponovo iz oblasti koja je potpuno drugačija od svega što sam studirala ranije. Odlučila sam da to bude Instructional System Development (ISD) – Blended Learning, što je zapravo kombinacija podučavanja i razvijanje metoda u kontekstu podučavanja i učenja.

 2.      Možete li nam reći nešto više o Sunway univerzitetu i kako je tu studirati?

Počela sam predavati 2002. godine, a na Sunway univerzitetu radim već 10 godina. To je relativno mlad i nov univerzitet u poređenju s ostalim malezijskim univerzitetima, ali je zasigurno jedan od vodećih privatnih univerziteta u Maleziji i cijeloj jugoistočnoj Aziji.

Biti student na Sunway univerzitetu je zaista jedno veliko i značajno iskustvo, iz samog razloga što tu studiraju studenti iz 30 različitih zemalja u svijetu. Ukupan broj studenata je oko 20.000. Profesori i asistenti također dolaze iz raznih krajeva svijeta.

 3.      Koji su najznačajniji projekti na kojima ste radili?

Radila sam na velikom broju projekata s profesorima s različitih univerziteta. Izdvojila bih jedan za koji smo dobili financijsku potporu od Ministartsva visokog obrazovanja Malezije – projekat je bio u vezi sa duhovnim liderstvom, te malim i velikim preduzećima. Cilj je bio da se razviju različiti komunikacijski moduli koji bi pomogli stranim radnicima u Maleziji.

 4.      Na kojem istraživanju radite trenutno?

Radim na nekoliko istraživanja; jedno od njih je Pojam i uloga identiteta u vezi sa komunikacijom.

 5.      Zašto ste izabrali BiH za Vaš „studijski odmor“?

Željela sam da budem u sredini koja je potpuno drugačija za mene i da na taj način izađem iz svog već dobro poznatog okruženja.  Nisam mnogo znala o BiH prije dolaska ovdje, tako da mi je sve bilo potpuno nepoznato i novo. Postoje mnoge stvari koje mi predstavljaju izazov, ali to na neki način doprinosi ostvarenju cilja zbog kojeg sam uopće ovdje.

 6.      Da li možete uporediti obrazovni sistem u Maleziji i BiH?

Mislim da nemam adekvatan odgovor na to pitanje, s obzirom da sam ovdje tek 5 sedmica. Međutim, definitivno mogu reći ovo: studenti Burch univerziteta su divni i zaista uživam raditi s njima! Njihova mišljenja i pogledi na teme o kojima govorimo na predavanjima su izrazito zrela – vrlo su samosvjesni i znaju o čemu govore. Pored toga, mnogo su načitani, imaju veliki potencijal i ja vjerujem u njihov uspjeh. Zaista uživam raditi s njima i nadam se da ću i ja na neki način dati svoj doprinos njihovom intelektualnom razvoju. S kolegama također imam prijateljski odnos, te se i oni trude da mi budu od pomoći.

  7.      Kakve vrste radionica i seminara ćete održati na Burch univerzitetu?

 Radi se o nekoliko radionica o javnom nastupu i govoru, te komunikacijskim vještinama. Pored toga, održat ću 2 seminara: jedan je o malezijskom engleskom jeziku, dok je drugi o rodnim stereotipima.

 8.      Šta Vam je predstavljalo najveći izazov u Vašim predavanjima na Burch univerzitetu?

 Na moje veliko iznenađenje, predavati na Burch univerzitetu je apsolutno jednako kao predavati u Maleziji. Mislila sam da će mi biti mnogo teže i da ću se susresti s određenim poteškoćama, ali to se nije desilo. Studenti ovdje su isti kao moji studenti na Sunway univerzitetu.

 9.      Da li mislite da bi saradnja između Sunway i Burch univerziteta trebala biti nastavljena?

 Definitivno, to je svakako u planu.

 10.  I za kraj, koji biste savjet dali studentima Odsjeka za engleski jezik i književnost, ali i studentima Burch univerziteta uopće?

 Svojim studentima u Maleziji uvijek kažem sljedeće: kad god se ne možete odlučiti za nešto, uvijek odaberite ono što je najteže, ono zbog čega osjećate neugodnost – nagrada za rad i uspjeh na kraju će zaista biti velika.