Prečice

La Trobe i Internacionalni Burch univerzitet uspostavili saradnju sa kompanijom PSI
Dec 20, 2017

La Trobe i Internacionalni Burch univerzitet uspostavili saradnju sa kompanijom PSI

Više od tri godine Eddie Čustović, profesor na Univerzitetu La Trobe i gostujući profesor na Internacionalnom Burch univerzitetu - IBU, uspostavio je saradnju sa kompanijom Photon Systems Instruments (PSI) iz Češke.


PSI je preduzeće i naučnoistraživački centar sa 25 godina uspješne prakse i smatra se vodećim svjetskim centrom za projektovanje, razvoj i proizvodnju instrumenata iz oblasti biosenzora, biljnih nauka, biotehnologije i poljoprivrede.

Svrha posjete kompaniji PSI je grant za premošćavanje industrije profesoru Čustoviću od strane australijske federalne vlade radi uspostavljanja veće saradnje i proizvodnje novog instrumenta koji se koristi za naučna istraživanja pod radnim nazivom fenocube. Njemu se pridružio i profesor Jokić, direktor LIEF Lab Sarajevo na Burch univerzitetu i Diego Lozano, istraživač i doktorant sa Univerziteta La Trobe. Ova posjeta bila je prilika da profesor Dejan Jokić, član IBU-a, sazna više o kompaniji PSI, njihovom poslovanju, istraživačkim i razvojnim aktivnostima, proizvodnji i globalnom uticaju.

Tokom petodnevne posjete dogovoreno je da se softver za dva nova istraživačka instrumenta razvijen od strane PSI razvija i dizajnira upravo na Burch univerzitetu u Sarajevu.

Na Burch univerzitetu će uskoro biti otvoren poziv za podnošenje stipendije, gdje će jedan doktorat dobiti stipendiju za EU koja pokriva dvije godine na IBU i godinu dana u PSI. Profesori Jokić i Čustović također su se dogovorili sa PSI za organizaciju ljetnje škole gdje bi studenti koristili grantove za posjetu PSI i učili od svjetskih naučnika i inženjera. Ljetnja škola bi omogućila bolje razumijevanje interdisciplinarnog pristupa koji se koristi za kombinovanje biologije, inženjerstva, informacionih tehnologija i matematike u cilju pronalaženja rješenja za globalni problem sigurnosti hrane za rastuće stanovništvo. Ovaj poziv će biti otvoren za sve učenike iz Bosne i Hercegovine, a koordinirani od IBU i PSI. Važno je naglasiti da će BHFF (Fondacija za budućnost Bosne i Hercegovine) također pružiti podršku, jer je njihov cilj pomoći razvoju mladih kroz obrazovanje u oblasti tehnologije i liderstva.

Ovo je dokaz da naši međunarodni saradnici pružaju izvanredne mogućnosti našim talentovanim studentima i profesorima da budu uključeni u projekte s globalnim značajem. Postoji i preliminarni dogovor da će LIEF Lab u Sarajevu biti dugoročni partner PSI u kreiranju novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

http://www.psi.cz/