Prečice

Ljetna škola - studentski paviljon - na BURCH univerzitetu
Aug 10, 2017

Ljetna škola - studentski paviljon - na BURCH univerzitetu

Studentski paviljon, biološki bazirana građevina s minimalnom potrošnjom energije, je projekat koji korištenjem prirodnih materijala slijedi trendove drugih evropskih zemalja. Internacionalni Burch univerzitet uz pomoć Green Building Council-a, međunarodnih organizacija, Evropske unije, regionalnih univerziteta, lokalnih građevinskih firmi kao i mnogih nevladinih organizacija je uspješno započeo gradnju paviljona unutar kampusa univerziteta.


Cilj samog projekta studentskog paviljona jeste edukacija o značaju korištenja, ali i gradnje pomoću recikliranih materijala. Svrha ovog projekta dizajniranog kao dvogodišnja ljetna škola jeste izgradnja energetski funkcionalnog objekta korištenjem tradicionalnih i lokalnih materijala poput drveta, slame, vune i gline. Značaj projekta jeste spajanje stručnjaka i studenata u praktičnoj primjeni  tehnika održive gradnje.

Arhitektonski dizajn objekta je odabran od strane stručnjaka na studentskom takmičenju održanog u maju 2015. godine. Gradnja paviljona se odvija u dvije faze: prva faza je završena 2016. godine, dok je implementacija druge faze planirana za ljeto tekuće godine. Paviljon je postao poput laboratorije gdje profesori i stručnjaci nesebično dijele znanje sa studentima, ali i poput živog eksperimenta s mnogim potencijalnim testovima i analizama koje zasigurno mogu doprinijeti velikim naučnim postignućima.

Ove godine Internacionalni Burch univerzitet će biti domaćin studenata iz cijele regije gdje će uz znanje stručnjaka i entuzijazam studenata druga faza gradnje biti započeta. Pridružite nam se od 12. do 20. augusta 2017. godine na adresu Turističke zajednice KS.