Prečice

Memorandum o razumijevanju i Akademski Sporazum o Erasmus+ je uspješno sproveden na Burch univerzitetu
Jan 29, 2017

Memorandum o razumijevanju i Akademski Sporazum o Erasmus+ je uspješno sproveden na Burch univerzitetu

Akademski Sporazum Erasmus+, Projekt za mobilnost studenata i profesora, između Burch univerziteta i Alba Iulia univerziteta iz Rumunije, i Memorandum o razumijevanju između Burch univerziteta i Instituta za poslovanje i upravljanje, Pakistan.


Akademski Sporazum, Erasmus+, potpisan je između Burch univerziteta i univerziteta u Alba Iulia. Dogovoreno je da se postojeći program razmjene studenata, proširuje i na druge odsjeke Burch univerziteta. U okviru spomenutog projekta, dvije rumunjske studentice, Anastasia Mihalciuc i Diana Vicol su već posjetile fakultet za ekonomiju i društvene nauke Burch univerziteta, gdje su provele jedan semestar. Također je to odradio još jedan student iz Instituta za poslovanje i upravljanje iz Pakistana, Hadi Imran, u sklopu istog projekta, Odsjek za menadžment u okviru Ekonomskog fakulteta i društvenih nauka.

Imali smo priliku okupiti ovo troje studenata iz Rumunije i Pakistana i postaviti im nekoliko zanimljivih pitanja, na koje smo dobili još zanimljivije odgovore.

Dobrodošli na Burch univerzitet. Recite nam kako se osjećate u glavnom gradu Bosne i Hercegovine? Da li je ovo vama prvi put da ste u Sarajevu?

- Hvala vam na riječima dobrodošlice, i da, prvi put smo ovdje u Sarajevu, prvi put u Bosni i Hercegovini.  Cijela ekipa Burch univerziteta je više nego dobra, osjećamo se svi dobrodošlima i moramo ovdje dodati da je lokalana hrana vrlo, vrlo ukusna, ćevapi i burek su najbolji

Koje dojmove  ćete ponijeti sa sobom natrag u vaše domovine, Rumuniju i Pakistan?

- BURCH je totalno drugačiji univerzitet, ovde mislimo drugačiji u pozitivnom smislu. Svi studenti izvrsno govore engleski jezik i svi su prijateljski rapoloženi i vrlo susretljivi. Još jedna posebna stvar koju smo primjetitli je da se pozitivne vibracije jednostavno osjete svuda. Svi su nasmijanih lica i to nas je oduševilo.... nismo upoznali prijatnije ljude u našem životu. Ovo je definitivno nešto što ćemo ponijeti sa sobom kao sjećanje na Burch i na ovu divnu državu.

Smatrate li Erasmus program efikasnim i korisnim za visoko obrazovanje?

- Da, smatramo ga vrlo efikasnim. Zahvalni smo za ovaj Erasmus+ program i prilike koje se otvaraju njime. Željeli bismo ostati ovdje i prebaciti se na Burch univerzitet, međutim, broj predmeta koje bismo trebali položiti je veoma velik a nužni su za položiti da bismo smo dostigli kriterije potrebne za studiranje ovdje, ali svakako prelazak na Burch ostaje kao vrlo izgledna opciija i nešto na čemu ćemo raditi kad se vratimo doma.