Prečice

Novi član akademskog tima Burch Univerziteta i profesor robotike doc. dr. Dejan Jokić
May 08, 2017

Novi član akademskog tima Burch Univerziteta i profesor robotike doc. dr. Dejan Jokić

Profesor doc. dr. Dejan Jokić je prve korake iz oblasti elektrotehnike napravio već u šestom razredu osnovne škole, tada je kao igračku dobio lemilicu i univerzalni instrument.


Nije prošlo mnogo vremena, a na njegovom radnom stolu su bila električna kola od komponenti iz igračaka, elektromotora i led dioda. Taj korak ga je odveo ka Elektotehničkoj školi gdje upisuje zanat TV servisera. Na nagovor roditelja upisuje i četvrtu godinu srednje škole u istoj školi, što dodatno određuje njegov put ka akademskom zvanju. Profesor Jokić već na fakultetu izrađuje veliki broj uređaja i tako aktivno primjenjuje stečeno znanje u praksi. Danas je profesor Jokić dio akademskog tima BURCH Univerziteta i osoba sa  desetogodišnjem iskustvom u radu sa studentima koji glasno, ali i putem anonimnih anketa, potvrđuju da je on najbolji profesor a njegov rad nagrađuju najvišom ocjenom.

“Prve korake iz oblasti elektrotehnike napravio sam već u 6 razredu osnovne škole kada sam na poklon dobio lemilicu i univerzalni instrument. To mi je omogućilo da pravim jednostavna električna kola od komponenti iz igračaka, elektromotora, LED dioda i sl. Već tada sam izrazio želju da po završetku osnovne škole upišem srednju Elektrotehničku školu smjer „Serviser televizora“. S obzirom da je bila u pitanju trogodišnja škola roditelji su me nagovorili da ipak upišem četverogodišnji smjer u istoj školi. Višegodišnja praksa mi je omogućila da sam već kao apsolvent učestvovao u izradi velikog broja uređaja u firmi K-Inel iz Istočnog Sarajeva. Osim praktičnog rada bio sam i prvi student sa Elektrotehničkog fakulteta koji je objavio dva naučna rada na konferenciji Infoteh što mi je otvorilo „službena vrata“ fakulteta gdje sam počeo raditi odmah po završetku studija.“

Njegov trud su nagradili i i studenti  sa najvišom ocjenom za najboljeg  predavača na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.  Dejan je ujedno autor naučnih radova objavljenih na konferencijama koje je indeksirao Thomson Reuters, Scopus i IFAC-papers, a izdavač je Elsevier i rada objavljenog u AEEE časopisu.

Rad sa studentima se posebno odražava kroz aktivno učešće u Ljetnoj školi „Modern Mechatronic Systems“ čiji je i osnivač, a čiji su direktni učesnici i stotine studenata iz svih zemalja regije kao i zemalja EU.

Kolega Jokić je istaknuti član Programskog odbora konferencije IFAC/IEEE PDeS 2016 (Programmable Devices and Embedded Systems) koja se održavala u Brnu, R. Češka, a koju je takođe indeksirao Thomson Reuters, Scopus i IFAC-papers, a izdavač je Elsevier te je dugogodišnji član IEEE organizacije i predsjednik Student Branch-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U svojim naučnim dostignućima posebno ističe nagradu IEEE coin od IEEE President and CEO Barry L. Shoop Ph.D., P.E., Professor and Head of the Department of Electrical Engineering and Computer Science  at West Point.

“Na YEP/IEEE kongresu koji se održao početkom decembra na Elektrotehničkom fakultetu Sarajevo, imao sam čast učestvovati kao mentor ekipe ETF I. Sarajevo 1. Na kongresu sam upoznao studente i profesore sa Burch Univerziteta i na moje iznenađenje ne samo da nisu bili lošiji od studenata „državnih“ fakulteta već su zauzeli prva dva mjesta na takmičenju na poster sesiji. U razgovoru sa njima saznao sam da imaju ozbiljan plan i program koji prati trenutne tehnologije. Uvidom u webmetrics i google schoolar liste saznao sam da je Burch Univerzitet po citiranosti drugi Univerzitet u BiH a treći po kvaliteti“, ponosno ističe Jokić koji je danas istaknuti član akademskog tima Burch univerziteta.

Profesoru Jokiću je već tada sve bilo jasno, kratak razgovor i informacija iz prve ruke bila je dovolja da bez dodatnog razmišljanja, napusti prethodno radno mjesto i postane dijelom BURCH porodice. Kako i sam naglašava odluka je bila jednostavna i laka, moderan plan i program koji se primjenjuje u nastavi, radna atmosfera i neposrednost uspješnih radnih kolega profesora koji su među najcitiranijim profesorima iz BiH, bila je istinska prekretnica.

„Takođe, svidjela mi se i činjenica da se student na Burchu posmatra kao „simbol znanja“ pa se djeluje i radi onako kako dolikuje modernom planu i programu koji prati savremene tehnologije te ga na taj način u potpunosti osposobljava za tržište rada a to je definitvno dodatna prednost zbog postignutih vještina“, dodaje profesor Jokić.