Prečice

Poslovna sesija sa Zoranom Puljićem na BURCH univerzitetu
Mar 20, 2017

Poslovna sesija sa Zoranom Puljićem na BURCH univerzitetu

U četvrtak, 16. marta, 2017. godine, Studentski poslovni klub je organizovao predavanje, a govornik je bio Zoran Puljić, direktor fondacije Mozaik I Schwab društveni poduzetnk. Tema predavanja je bila “Društveno uticajna ekonomija i korporativna filantropija: Kontekst i globalni potencijal”.


Gospodin Puljić je počeo predavanje za studente sa etičkom dilemom – da li bi radije spasili stotinu života ili zaradili stotinu hiljada maraka. Nastavio je objašnjavajući da je društveno poduzetništvo kombinacija oboje. Nadalje, pričao je o spektru različitih tipova kompanija; onih kojima je bitan samo društveni uticaj, onih kojima je uticaj početna faza i na poslijetku one kojima su finansije na prvom mjestu. Kako je pomenuo, društveno poduzetništvo je kreiranje kompanija i poslova, ali sa glavnim ciljem kreiranja društvenog uticaja i postizanja profita u vidu društvene kompenzacije. Gospodin Puljić je također naveo listu osnovnih vrijednosti istinskog društvenog poduzetnika, uključujući iskrenost, empatiju, poniznost, ambiciju, strast, te činjenicu da morate imati petlju. To su one osobine koje čine ljude drugačijima od ostalih poduzetnika. Izjavio je da je osnova dobre ekonomije ulaganje u njene društveno orijentirane dijelove.

Na kraju je prezentovao i rad Mozaika te pozvao studente da apliciraju u njihovu M-zonu za društvene poduzetnike.

Primio je zahvalnicu  koje mu je uručio šef Odsjeka za menadžment, doc. dr. Mersid Poturak, u znak zahvalnosti za vrijeme provedeno u posjeti Burch univerzitetu i za održano predavanje, ali također i u nadi za daljnju saradnju.