Prečice

Prof. dr. Mirsada Hukić dobitnica Državne nagrade za nauku
Dec 26, 2017

Prof. dr. Mirsada Hukić dobitnica Državne nagrade za nauku

Akademik prof.dr. Mirsada Hukić dobitnica je najvećeg naučnog priznanja u Bosni i Hercegovini, Državne nagrade za nauku za uspjehe u oblasti nauke na međunarodnom planu. To prestižno priznanje dodjeljuje se prvi put u BiH od Vijeća za nauku koje djeluje pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.


Priznanje joj je na prigodnoj ceremoniji, svečanoj sjednici Vijeća, uručio ministar civilnih poslova Adil Osmanović, a ona izjavila da joj je od činjenice što je dobitnica takvog priznanja, draže jedino što će Bosna i Hercegovina više ‘gledati na nauku’. Podsjetila je da su zemlje Evropske unije odavno prepoznale značaj jačanja naučnog potencijala kao neophodnog uvjeta za vlastiti prosperitet.

"I mi to možemo, imamo divnu omladinu, naučnike i istraživače", rekla je prof. dr. Mirsada Hukić i utvrdila da je posvetila život edukaciji omladine, njenih divnih studenata.

Nekadašnja dekanesa a sadašnja profesorica na Burch univerzitetu, na koju smo iznimno ponosni, dosad je objavila više od 330 naučnih i stručnih radova te bila autor i koautor 13 objavljenih knjiga.

Mikrobiologija i medicina su oblasti iz kojih nesebično prenosi znanje studentima, naveo je Lavić među brojnim drugim referencama prof.dr. Mirsade Hukić.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH je navedeno da joj je priznanje dodijeljeno za izvanredne rezultate koji su ostavili neizbrisiv trag u nauci, zdravstvenom sistemu i humanim resursima Bosne i Hercegovine.

Ona je dala novi i značajan kvalitativni i kvantitativni doprinos nauci te doprinijela ne samo promociji nauke u BiH nego i promociji Bosne i Hercegovine u svijetu.

Uručenju nagrade su prisustvovali i drugi ministri, članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH, rektori univerziteta i druge zvanice.