Prečice

Saradnja Burch univerziteta i Odsjeka Austrijskog Donau univerziteta za zaštitu arhitektonske baštine i infrastrukture
Jan 04, 2017

Saradnja Burch univerziteta i Odsjeka Austrijskog Donau univerziteta za zaštitu arhitektonske baštine i infrastrukture

Donau Univerzitet, Krems, Austrija, je dobio podršku od strane Austrijske Nacionalne agencije za obrazovanje, da organizuje posjete i radionice s potencijalnim partnerskim univerzitetima u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.


Gosti sa Donau Univerziteta, šef Centra za Arhitektonsku baštinu i infrastrukturu, Odsjek za izgradnju i zaštitu životne sredine, Peter Morgenstein, i zamjenik šefa za Centar muzejskih zbirki i upravljanje, Mag. Sandra Sam, su također dobili preporuku da posjete Internacionalni Burch univerzitet te upoznaju njegovo upravno osoblje.

Tema održane radionice je bila "Razvoj kapaciteta za očuvanje spomeničke baštine u teškim socioekonomskim okruženjima". Također se razgovaralo o budućoj saradnji, potrebnim kapacitetima za očuvanje baštine te idejama za buduće projekte.

Gosti su također imali priliku prošetati se i razgledati sve odsjeke i dijelove Burch univerziteta i tom prilikom su izrazili veliki entuzijazam prema Burch poslovnom start up centru, cabinetu uredskog poslovanja kao i prema kabinetu za projekte.

Predstavnici Burch univerziteta će također obići institucije Donau univerziteta u Austriji, u periodu od 9. do 12. januara 2017. godine, u cilju jačanja odnosa između ove dvije institucije.

Zajednički zaključak je bio da je ovo početak jedne vrlo plodonosne i korisne saradnje.