Prečice

Studenti Burch Univerziteta bili su učesnici ovogodišnjeg Sarajevo Innovations Festivala
Nov 27, 2017

Studenti Burch Univerziteta bili su učesnici ovogodišnjeg Sarajevo Innovations Festivala

U prostorijama Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo nedavno je održano drugo po redu natjecanje studentskih radova, poznatije kao Sarajevo Innovations Festival. Natjecanje je organizovano od strane vrijednih članova Udruženja studenata Elektrotehničkog fakulteta pod nazivom STELEKS.


Studenti elektrotehničkih i srodnih fakulteta su imali priliku prezentirati vlastite radove iz oblasti automatike, elektronike, energetike, telekomunikacija i informacionih tehnologija, te ujedno razmijeniti ideje i iskustva i upoznati se sa kolegama, inovatorima i stručnjacima iz gore navedenih oblasti. Festival su također obilježili brojni edukativni ali i zabavni sadržaji. Stručni žiri je sve radove pregledao i ocjenio na osnovu tri kriterija: inovativnost, aplikabilnos i formatiranje u skladu sa IEE formatom pisanja naučnih radova. Također su naši studenti imali priliku izložiti svoje radove na poster sesiji.

Upravo ovakvu jednu priliku iskoristili su studenti našeg Univerziteta sa Fakulteta za Inžinjering i Prirodne nauke: Jasna Nuhić, Lejla Imširović, Dalibor Đumić, Tarik Ibrahimović i Nermin Đuzić, prestavivši četiri inovatvna naučna rada te ubilježili zapažene rezultate:

Student 1. godine master studija iz oblasti Informacionih tehnologija i inžinjer elektrohnike, Dalibor Đumić, 2. godinu zaredom se našao među najbolja tri autora, ovaj put osvojivši impresivno drugo mjesto sa svojim radom “Arrows System-Blink Controlled Wheelchair”. S druge strane, Nermin Đuzić, sa samo jednim bodom manje od drugoplasiranog i trećeplasiranog rada, osvojio je 4. mjesto sa svojim radom na temu “Automatic Plant Watering System". Također, vrijedno je spomenuti da su predstavljena još dva naučna rada, naime "Development of Microbiological Incubator by means of Electonic Components" i “New Generation of Energetic Roof” koji  su ostvarili  nešto slabiji plasman.

Svi sudionici dobili su certifikat i nagradu za sudjelovanje. Izražavam čestitku njima kao i njihovim mentorima i profesorima koji su s njima radili naporno kako bi se ovakvi rezultati ostvarili.