Prečice

Studentica BURCH univerziteta primljena na prestižnu CERN openlab ljetnu praksu
May 30, 2017

Studentica BURCH univerziteta primljena na prestižnu CERN openlab ljetnu praksu

Ponosno najavljujemo da je jedina studentica iz Bosne i Hercegovine, sa Burch univerziteta Odsjek IT, Lamija Tupo, primljena na CERN-ovu openlab ljetnu praksu. Ljetni program otvorenog studija CERN-a pokrenut je 2002. godine. Do sada je program u CERNu prošlo 330 studenata.


CERN openlab jedinstveno je javno-privatno partnerstvo koje ubrzava razvoj najsavremenijih rješenja za svjetsku LHC zajednicu i šire znanstveno istraživanje u saradnji s vodećim ICT firmama i istraživačkim institutima.

Unutar ovog okvira, CERN pruža pristup svojoj složenoj IT infrastrukturi i njegovom inženjerskom iskustvu, u nekim slučajevima je proširen i na saradnju instituta širom svijeta. Testiranje u zahtjevnom okruženju CERN-a pruža partnerima ICT industrije vrijedne povratne informacije o svojim proizvodima, omogućujući CERNu da procijeni zasluge novih tehnologija u svojim ranijim fazama razvoja za buduću upotrebu. Ovaj okvir također nudi neutralan temelj za obavljanje naprednog istraživanja i razvoja s više firmi.

CERN openlab nastao je 2001. godine i sada je u fazi V (2015-2017). Ova faza bavi se ambicioznim izazovima koji pokrivaju najkritičnije potrebe IT infrastrukture u područjima kao što su prikupljanje podataka, računalne platforme, arhitekture za pohranu podataka, računovođstvo i upravljanje, mreže i komunikacije te analiza podataka.